1. insanların genelinin bilgisinin aksine, herhangi bir sorun olmadığını okudum bugün.

    "hayat tehlikelerle dolu, özellikle de yemekler. ancak bir kez çözülen donmuş gıdaların tekrar dondurulmaması (ve sonrasında en azından yenmemesi) gerektiği masalı nasıl yayıldı, hiç belli değil. büyük ihtimalle, insanlar çözülen yemeğe üşüşebilecek mikroplardan korkuyorlar. özellikle mantarlar ve bakteriler birçok gıda maddesine yerleşmeyi severler.

    yiyecekler, buzdolabının dışında 10 derecenin üzerinde uzun süre bekletilirse, üzerinde bakteriler ve diğer mikroorganizmalar oluşabilir gerçekten. ancak bu tehlike her türlü gıda için geçerlidir; gıdaların donup çözünmesi ya da hiç donmamış olması fark etmez. çünkü gıdaların tekrar dondurulması, taze halde dondurulmalarıyla aynı etkiyi yapar: mikroorganizmaların bir çoğu bu şekilde ölür.

    işlenmiş et ürünleri, ıspanak, mantar ya da bütün bir menü dondurulurken yiyeceklerin belki tadı ve görünüşü zarar gördüğü gibi, ısı değişikliği uzun vadede besin değerini de olumsuz etkiler. ama tıbbi açıdan, bir kez de on kez de çözüp dondursanız, hiç bir sakıncası yoktur."

    kaynak: ntv yayınları - cahillikler kitabı 3 sağlık : yazar; dr. werner bartens

mesaj gönder