1. 1.dünya savaşı sonrasında ingiliz lordlar kamarası tarafından geliştirilen bir sistem 2.dünya savaşı sonrası geliştirilerek 3 dünya ülkeleri üzerinde kullanılmaya başlandı.bir çeşit toplumsal silah olan bu sistem günümüzde dahi çok iyi bir şekilde çalışmaktadır.

    sistem az gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların, güdüsel olarak gruplanmayı ve belli bir zümreye ait olma duygusunu sömürmek üzere tasarlanmıştı. 1950'ler den sonra türkiyede görmeye başladığımız sistem insanları tasnif ederek farklılaştırmaya başladı.

    şimdilerde sırf farklı bir takımı tuttuğu için öldürülen taraftarlar dan tutunda,kırmızı mont giydiği için ya da farklı bir sanat akımını sevdiğinden ayrıma tutulanlara geniş bir yelpazede örneklerini görmek mümkün.(din işine hiç girmeyeceğim olayı hepimiz kavradık)

    peki bu ingilizlerin yaptığı sistemin onlara ne faydası oldu?
    ingilizler kuruluşundan beri sömürgeci bir medeniyet oldu,parçalanmış toplumlar daha kolay yönetilebilir/sömürülebilir.

    kürekle yol alan bir gemi düşünün bu gemi türkiye olsun,şimdi kürek çeken insanları da gruplara ayırdıkları vatandaşlar,ne görüyorsunuz? herkes farklı bir yöne kürek çekiyor ve gemi hiç bir yere hareket etmiyor.

    şimdi aynı gemide bulunan bütün vatandaşların aynı yöne kürek çektiklerini düşünün,işte o an geminin gidemeyeceği hiç bir yer yok..! ((bkz: kurtuluş savaşı)

    amerika'nın ikinci dünya savaşından sonra bu kadar ilerlemesi de işte tam bu yüzden oldu.başkan çıktı "bir hayalim var,aya gidiyoruz." dedi.tüm toplum birlik olup aya gitmek için çalıştı.aya gitmek derken bakkala yumurta alamaya gitmiyorsun.bilgisayar teknolojisi lazım,yakıt,roket,lastik vb. binlerce sektörün uyumlu bir şekilde çalışması lazım ki aya gidebilesin.

    sonuçta abd'nin en iyi olduğu sektörlere bakarsanız hepsinin bir roketin aya gönderilmesi ile alakalı olduğunu göreceksiniz.

    türkiye de ise 2.dünya savaşı sonrası dönemin yetersiz yöneticileri sayesine bu sistemin kucağına sabunsuz bir şekilde oturduğunu söylememiz yanlış olmaz.

    peki şimdi ne yapmalıyız?

    aslında kısa vadede yapacağımız hiç bir şey yok malesef, hiç bir çoban zükmeyeceği eşşeğin önüne ot koymaz.otumuzu yiyip zükülmeye devam edeceğiz.

    uzun vade de ise 2-3 nesil sonrasını çok iyi yetiştirmek gerekiyor.örf ve adetlerine bağlı aynı geminin içinde olduğunu bilen bir toplum oluşturmak çok önemli.ne zaman teknolojimizi kendimiz elde edip,dışarıya satarız (bkz: kapital) , işte o zaman eşşeklikten çobanlığa terfi edip,etiketlenen değil etiketleyen oluruz.

    kaynak isteyen arkadaşlar (bkz: toplum mühendisliği) alanında araştırma yapabilirler.

mesaj gönder