necip fazıl kısakürek

Kimdir?

ahmet necip fazıl kısakürek, (d. 26 mayıs 1904, istanbul - ö. 25 mayıs 1983, istanbul) türk ve islamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. necip fazıl, 21 yaşında yayımladığı örümcek ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur bâb-ı âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında abdülhakîm arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. bu tarihten sonra türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği büyük doğu hareketi'ne dair yayın yapan büyük doğu dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, necip fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.
  1. anayasa komisyonundaki oscar wilde tartış(ılama)ması hadisesinden sonra aklıma geldi.

    akp kültür(süzlüğü)nün trajikomikliğini gözler önüne süren bir şairdir. fena şair de değildir bence. işi trajikomik kılan yan ise şu "bizim kültürümüz" meselesi ve bu "bizim kültürümüz"ün baş tacı kısakürek'in kimliği.

    kısakürek, “kadını, kumarı, içkisi, bohem hayatı" bol bir şekilde devlet bursuyla paris'te yaşarken, bu hayat ankara'da "ne yapıyor lan bu adam paris'te, okusun diye gönderdik adam kumara, uyuşturucuya daldı" şeklinde özetleyebileceğimiz bir tepki yaratır. doğal olarak paris'e müfettiş gönderilir, bursu kesilir ve şair türkiye'ye döner.

    burada kısakürek'i ayıpladığım falan sanılmasın burs parasını ister dürer içinden kokainini çeker ister kitap alır okur çalışır. adam şair sonuçta ne de güzel yapmış.

    fakat şairin dini bulma meselesi bizim akp'lilere de pek benziyor hani, yani "tamamen duygusal". allah ile kul arasına girecek değiliz, bilemeyiz ama dönemin sağ iktidarlarından destek görmesi filan derken insan "acaba bu allah dolar ile bulunan bir şey mi?" diye düşünmeden edemiyor.

    yoksa bu "bizim kültürümüz"den kasıt kısaca dolar mı?
    pinot

mesaj gönder