• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
siyah lale - alexandre dumas
haarlem çiçekçilik cemiyeti kusursuz bir siyah lale yetiştirene büyük bir ödül vaat eder. bu o ana kadar görülmemiş bir şeydir ve herkesin ilgisini çeker. siyah laleyle ilgilenenlerden birisi de cornelius van baerle’dir. uzun süren çalışmalardan sonra üç tane siyah lale soğanı yetiştirmeyi başarır. ama kıskanç komşusu isaac boxtel bütün bu olanlardan haberdardır. siyah laleyi ve dolayısıyla ödülü elde etmek için van baerle’yi işlemediği bir suçla itham ederek ihbar eder. ( kaynak wikipedia )
  1. hollanda siyasetine dair bir kurguyla başlayan ve bana "orange"'in sadece hollanda futbol takımının simgesi olmadığını öğreten bir kitaptır. (william of orange, hollanda'nın ispanya'dan, daha doğru habsburgların ispanyol kolundan bağımsızlığını kazanmasını sağlayan prenstir).

    !---- spoiler ----!

    lale-mania devrinde, siyah bir lale üretmeyi ilk başaran büyük bir ödüle kavuşacaktır. kahramanımız tam hedefine ulaşmak üzereyken rakiplerinin katakullisi ile hapse atılır, orada hayatının aşkını bulur, sonra kurtulur, intikam ve mutlu son...

    !---- spoiler ----!

    zamanının tipik olay örgülerinden, ama okuması halen keyiflidir.

mesaj gönder