1. bir tanrıya ihtiyaç duymama durumudur.

    insan toplumları kendi gelişimleri içerisinde kendi ahlaklarını, kendi kültürlerini oluştururken dinlerin boyunduruğundan kurtulup ilerledikçe, dinlerin kendisinin de boşluğunu fark ediyorlar.

    dahası, ahlakın evrim süreci içerisinde oluştuğuna dair ciddi emareler var. nitekim dinlerin olmadığı dönemde de, dinlerin ulaşmadığı yerlerde de ahlakın olduğuna dair birçok emare var. dahası, sosyal hayvanlarda ahlakın çeşitli biçimleri olduğuna dair birçok veri elimizde mevcut.

    dolayısıyla ahlaklı olmak için artık bir dine ihtiyacınız yok!

    sadece cennette bakire huri sikip ırmaklardan şarap içmek için iyilik yapmanıza gerek yok.

    artık cennette arsa satan şarlatanlara ihtiyacınız olmadığı gibi, cennette vaadedilen köşkün mertebesini yükseltmek için arapların inşa ettiği yapıların etrafında dönmek zorunda değilsiniz. ya da bir ruhban sınıfı beslemenize gerek yok!

    sadece kendi doğanızı uygulayın yeter.

    hem belki evrensel ahlaka ulaşma yolunda çocuk tecavüzüne sessiz kalmak zorunda kalmazsınız. burada sadece karaman'da patlayan skandaldan bahsetmiyorum; benzer bir kepazelik daha birkaç yıl önce kardinallerden patladı.

    hem belki ahlaklı olmak için kadını ikinci sınıf insan sayıp, 50-100 dolara 14 yaşında kızların köle pazarında satılmasını "helal" saymak zorunda kalmazsınız.

    hem belki sizin dininizden olmayanı öldürmek gibi emirlere itaat etmenize gerek kalmaz.

    hem belki devlet televizyonunda canlı bomba olmayı övmek zorunda kalmazsınız. kendisini insanların içinde "patlatarak" diğerlerini öldüren sapıklardan biri olma ihtimaliniz azalır.

    hem belki din ve hatta mezhep savaşlarında "şehit" olmaktan kurtulur, barış dolu bir dünyada yaşama şansı bulursunuz.

    daha gider bu, uzatmayayım.

    kendi ahlak anlayışını akılla, bilimle bulmak isteyen insan yoludur.

    https://www.youtube.com/watch?v=QKPrXlkRtpQ

mesaj gönder