• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.55)
ondskan - mikael hafström
1950'lerde isveç'te geçen hikayede, ergenlik çağındaki erik, üvey babasının dayağı yüzünden hayatı çekilmez hale gelmiş bunalımlı bir gençtir. üvey babasının verdiği bir kararla evden uzağa, bir yatılı okula gönderilen erik, bunu bir kurtuluş gibi görse de kısa zamanda hiç de göründüğü gibi olmadığını farkedecektir. okulda öğrenciler arasında ciddi bir rekabet vardır ve güçlü öğrencilerin güçsüzleri ezdiği bir ortam oluşmuştur. öğretmenlerin bile öğrenciler kadar baskı altında olduğu bir tür hapishanede olduğunu farkeden erik'i, artık geride bıraktığı yaşantısından bile daha zor günler beklemektedir.
  1. Ana karakter Erik Ponti'nin duygu serüvenini severek izlediğin bir film. Biraz bilgi vermek gerekirse;

    Kavga etmesi üzerine liseden atılan Erik Ponti yeni ve özel bir okula gider. Hiçbir belaya bulaşmak istemez ancak okul kışkırtıcı insanlarla doludur ve bela Erik'in peşini bırakmaz.

    Yönetmen: Mikael Håfström
    Yazar: Jan Guillou (Roman), Hans Gunnersson (Senaryo), Mikael Håfström (Senaryo)
    Yapım: 2003
    Tür: Dram

    !---- spoiler ----!
    Erik Ponti, hem ailesinde hem okulunda şiddet içinde yaşayan bir genç. Üvey babasından sürekli dayak yemesi onu şiddete alıştırır ve bu yüzden okulda kavga ve hır içinde yaşar. Ancak yönetim bundan memnun değildir ve onu okuldan kovarlar. Erik için bu durum çok karmaşıktır. Çünkü şiddet içinde yaşayıp da kavga etmemeye çalışmak onun için çok zordur.

    Sevgi dolu annesi güç bela oğlunu yatılı bir özel okula gönderdiğinde ise Erik, kavga etmeyip okulu bitirme niyetindedir. Sadece bir yıl kalacaktır okulda ve bu yüzden her türlü beladan uzak durmak isteyecektir. Yine de, her zamanki gibi, hayattan umduğunu bulamayacaktır.

    Yaşadığı güçlüklerden bilgece sıyrılması ve yüzleşmesi gerekenlerden kaçmaması Erik'in çok güçlü biri olduğunu anlatıyor. Spor yaptığı için de bedenen de güçlü bir durumda. Bunun nasıl olduğuyla ilgili de tek bilgimiz annesinin onu çok sevdiği ve onunla ilgilendiği. Filmde üvey babasının onu sürekli dövmesi, şiddete duyarsızlaştığı ve bu yüzden güçlü hale geldiği belirtilmiş ancak bu durum Erik'in hak gözetmesini açıklamıyor.

    Kitapta liseden atılmadan önce tefeci bir çete üyesi olduğu ve borçlarını ödemeyenleri dövdüğü yazılı. Burada geçirdiği vakit Erik'e hak, hukuk ve ceza kavramlarını öğretmiş olabilir. Ancak filmde bununla ilgili bir ayrıntı yok.
    !---- spoiler ----!

    Erik'in duygusal serüvenini keyifle takip ettiğim bir film oldu. Bu kadar güçlü biri her şeyi başarabilir.

mesaj gönder