1. dsm-5'e göre duygu durum bozuklukları (bkz: mood disorders) kategorisi içerisinde yer alan hastalıktır. aynı kategorideki diğer hastalıklar (bkz: major depresyon) (bkz: dysthymia) (bkz: cyclothymia)

    her major depresyon vakasının %10'u aslında bipolar bozukluğa sahiptir, şöyle düşünmek gerekir: hasta depresyonla geldi ve belki ileride mani atağı olucak, bu açıdan takip edilmeli.

    mani ve depresif ataklarla seyreden bipolar tip-1 ve hypomani ve depresif ataklarla seyreden bipolar tip-2 alt gruplarıdır. bir hastaya bipolar demek için manic episod ve depresif episod hastada görülmelidir. manic episodun tanısı için en az bir hafta süren eleve, her şeyi yapabilecek güce sahip olunduğu düşünülen ya da kolayca rahatsız olabilen irritabl duygu durumuna ek olarak sıralayacağım 7 naddenin en az 3'ünün bir hafta boyunc görülmesi gerekir:

    -artmış özgüven ya da kendini büyük görme (bkz: grandiosity)

    -azalmış uyku ihtiyacı (ancak insomnia ile karıştırılmamalı, hasta az uyur ve enerjiktir)

    -normale göre çok daha konuşkan olma ya da basınçlı konuşma

    -düşüncelerin hızlıca aklaması (bkz: flight of ideas)

    -kolayca dikkatin dağılabilmesi

    -hedefe yönelik yönelik aktivitede artış (hasta bu dönemde çok fazla cinsel ilişkiye girebilir, yeni hobiler edinebilir, şirketler kurabilir)

    -kötü sonuçlanma ihtimali yüksek olan davranışlarda bulunma (bipolar hastaları çok kolay bir şekilde mani durumunda yeni tanıştıkları insanlarla cinsel ilişkiye girebilir, korunmasız cinsel ilişkiye bağlı birçok istenmeyem gebelik yaşayabilirler)

    ve bu yukarıda saydıklarımım fonksiyon bozukluğu yaratıcal seviyede olması gerekir, ki zaten bu koşul mizaç ile psikiyatrik hastalıklar arasındaki ince çizgiyi oluştura gelmiştir.

    manik episodlar çok belirgin olur ve tanısını koymak bu nedenle çok kolaydır ancak hypomania bu sayılan semptom ve bulguların daha kısa sürdüğü ve ciddiyetinin daha az olduğu duruma verilen isimdir. taktir edileceği gibi hasta bu sebeple geneide hypomaniasından şikayetçi olmaz, çünkü sonunda hayattan zevk almaya başlamış, bir şeyleri başarabilir hale gelmiştir.

    bipolar hastalıkta psikotik bazı bulgular da olabilir ve bu durumda şizofrenden ayrımı önemlidir. ambiyane tabirle toplumun deli denilince ilk aklına gelen hasta grubunu oluştururlar çünkü mania halinde hasta kendine veya çevresine zarar verebilecek durumdayken kollarını stabil hale getiren "deli gömleği"nden giyebilir. psikoterapi tedavisinde önemlidir ancak hastaların çoğunda terk edilme korkusu olabilir bu sebeple zorlu hastalardır.

    edit: var oldugunu düşünen arkadaşların iyi psikiyatre gitmesini salık veririm. önce devlete gidip tanı alıp sonra dışarıda bir doktora gidebilirsiniz.

    ama şunu unutmamak lazım: yukarıda saymış olduğum tanı kriterleri hastalarla yüz yüze gelmeyen, deneyimsiz kişiler yani doktorlar dışımda kullanıldığı zaman, tanı koymak çok kolay gibi gelebilir. insan içinden la hepsi var bende hepsi diyebilir. fonksiyon bozukluğu yaratıcak düzeyde olması çok önemlidir.

    eğer varsa hastalığınız; hayatınızın çeşitli bölümlerinde iş hayatınızı, sosyal hayatınızı, aile hayatınızı bozucak düzeyde bu şikayet ya da bulguları yaşıyorsanız lütfen doktora gidin.

    tıpta hiçbir zaman tanı almaktan korkmayın, tanı alamamaktan korkun.

mesaj gönder