1. Aslında her şey adı Tay olarak belirlenen Microsoft'un yarattığı yapay zeka ürününe ait bir twitter hesabı açılmasıyla başlıyor.

    Bu yapay zeka Tay'in amacı, internette ilişki kurduğu insanlar sayesinde nasıl sıradan bir genç kız gibi konuşabileceğini öğrenecek olmasıydı. Ancak gelin görün ki, bir günden kısa bir sürede bunun sanıldığı kadar kolay olmayacağı ortaya çıktı.

    Hesabın açıldığı ilk saatlerde sadece Microsoft geliştiricilerinin öğrettikleriyle yola çıkan Tay, insanlarla oldukça sağlıklı iletişime girmeyi başarmıştır. Ancak günün sonunda bu yapay zekanın geldiği nokta şaşırtıcıdır, belki de hiç şaşırtıcı değildir.

    Twitter kullanıcıları Tay’ı 24 saatten az bir zamanda insanlardan nefret eden, ırkçı, seksist ve Hitler destekçisi yapmayı başarmıştır. Microsoft sınırsız bir öğrenme için yapay zekasına herhangi bir filtre koymadığından, Tay neredeyse yazılabilecek her kötü şeyi yazmıştır. Tabi daha sonra Microsoft duruma el atmış ve yazılanları silip, Tay’ın fişini çekmiştir.

    Tay'in twitter hesabı açık ve gizli görünüyor olsa da çok uzun zamandır hiç bir ileti yazmamıştır.

    Bir öğretmen edasıyla buradan çıkartılacak kıssadan hisse şudur, budur gibi sıkıcılığa girmeyeceğim. Yalnızca bu yapay zekanın maruz kaldığı şeylere her gün her birimizin maruz kaldığını, daha da kötüsü yarınlarda kendi çocuklarınızın da maruz kalacağı gerçeğini düşünmek, tüylerinizi diken diken etmiyor mu?

    Bu yapay zeka ile ilgili geniş bilgi almak isteyen varsa TheGuardian 'ın haberini okuyabilirler.

mesaj gönder