1. iletiler harika! e peki neyi nasıl yiyeceğiz? kısmına ekleme yapabilirim.

    öncelikle hazır konservelerde eğer bombe yapmış veya içeri göçmüş, darbe almış teneke kutu varsa bunları kesinlikle satın almayın.

    ama daha büyük risk evde yapılan konserve ve turşularda.

    pişirmede şöyle bir nokta var, 100derece üzerine çıkıldığında (kaynatmada) canlı bakteri varsa yok oluyor ancak sporları çok dirençli ve bu sebeple sporlar etkilenmeyebilir. yani ama önce pişiriyoruz ifadesi tamamen güvenli değil önce bunu söyleyelim. pişirmede de düdüklü tencere kullanmak normal kaynatmadan daha etkili. bunu da not düşelim.

    konserveyi soğutma ve saklama kısmında; sıcak konserveyi cam veya plastik farketmez kaba sıcak koyup ağzını kapattığınızda bakterinin üremesi veya sporun bakteriye dönüşmesi için tüm şartları sağlamış oluyoruz. bu sebeple önce soğutmak; +4 derceye düşürmek gerekiyor(mümkünse hızlı bir şekilde) daha sonra kaba koyup kapatmak daha güvenli bir yöntem.

    ve bu konserve kaplar da nasıl olsa konserve diyerek açıkta bekletildiğinde risk büyüyor. konserve de olsa buzdolabında saklamak gerekiyor.

    kullanılacağı zamansa yine yüksek sıcaklıkta - düdüklü tencerede pişirmek gerek.

    genel olarak; konserve yapmaktansa sebzeyi ayıklayıp buzluğa atmak daha mantıklı. tabi çıkardıktan sonra yüksek sıcaklıkta pişirmek yine gerekli.

    bir de lütfen bebeklere (1 yaş altı) bal vermeyin. balın bebek beslenmesinde yeri yoktur. bunun en büyük etkeni botulizme yol açma ihtimalidir.

    eğer bebeğin beslenmesi eksik kalıyorsa, ille de şekerli bir şey kullanılması gerekiyorsa; pekmez kullanılır. besleyiciliği (besin değerleri) baldan daha yüksektir ve böyle bir riski de yoktur.

mesaj gönder