1. (bkz: Chopin's disease)

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chopin%27s_disease

    39 yaşında çok erken yaşta ölen chopin'in tüberkülozdan öldüğü söylenmektedir. Fakat o dönemde hastalıkların birçoğunun bilinmemesi nedeniyle tanısı derinleştirilememiş olabilir. aile öyküsü ve özgeçmişi dikkate alındığında kistik fibroz Olması çok daha olası bir ihtimal. Ama hafif formu, üstüne tüberküloz eklenince ciddileşmiş. Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonları, fıçı göğüs (bazı fotoğraflarda ve karikatürlerde bellidir. Kistik fibroz için son derece önemli bir bulgu), infertilite (bu da kesin değil ama hiç çocuğu olmadığı için düşünülebilir.) kistik fibroza bizi yaklaştıran özellikler. Ayrıca kardeş öyküsü de mevcut. 11 yaşında dispne şikayeti olan ve masif kanama yüzünden ölen bir kız kardeş ve 47 yaşında tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarından ölen bir abla. Yalnız clubbing ile ilgili bir bilgi mevcut değil, demek ki yokmuş yoksa doktorları mutlaka not ederlerdi sonuçta bir piyanistin tırnakları gayet göz önündedir.

    Bir diğer hipotez ise alfa1 antitripsin eksikliği. Siroz ve kız kardeşi emilia'nın özafagus varislerine bağlı kanaması bizi bu hastalığa yakınlaştırıyor. Özellikle chopin'in sakallarının olmaması (sirozda östrojen artışına bağlı) bu tanıya bizi yakınlaştırsa da asit ve sarılık gibi karaciğer yetmezliği bulguları olmadığı için uzaklaşıyoruz.


    Günümüzde varşova moleküler biyoloji labarotuvarı chopin'in kalbinden bir doku örneği alarak genetik test yapmak istemiş fakat polonya hükümeti bu isteği reddetmiştir. Chopin'in kalbi Varşova holly cross kilisesi'ndedir. Warsaw holly cross church

mesaj gönder