• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.39)
siddhartha - hermann hesse
hermann hesse'nin, buddha'nın yani siddhartha gautama hayatını konu alan , budizm felsefesinin içrek yönlerini işleyen ve yazarın en ünlü eserleridir. roman kahramanı siddhartha, tıpkı buddha gibi bir prenstir. gerçek bilgiye ulaşmak için babasının uzun süreli direnişine aldırmayarak sarayını, gençliğini ve ailesini geride bırakarak ormanlara çekilir. gezgin bir dilenci olarak yaşamını sürdürdüğü uzun bir dönemin ardından buddha ile karşılaşır ve aralarında uzunca bir sohbet geçer. buddha ona, budizm'in içrek yapısını ve felsefi derinliğini anlatır. uzun meditasyon denemelerinden sonra aradığını tam olarak bulamamanın verdiği bıkkınlıkla hedefine götürecek aracı değiştirerek bir kente yerleşir ve ticaretle uğraşmaya başlar. ileri yaşlarında içindeki boşluğun baskısıyla birlikte yaşadığı kadını, varlığını henüz bilmediği çocuğunu ve edinmiş olduğu tüm servetini geride bırakarak yeniden kaçınık yaşama geri döner.

siddharta daha sonra bir ırmağın kıyısında kayıkçılık yapan -insanları ufak bir para karşılığında karşıdan karşıya geçiren- yoksul bir kayıkçı olan vasudeva'nın yanına yerleşir. vasudeva siddharta'ya gerçek bilgiye ve aydınlanmaya ulaşabilmesi için klavuzluk edecektir. romanın sonunda siddharta ırmakta gerçek bilgiyi bulur ve aydınlanır. romanda açıklanmaz ama vasudeva, sanskritçe'de "ırmak tanrısı" anlamına gelmektedir.
  1. anlatımı sade, anlaşılması kolay, sürükleyici, budizm felsefesini işleyen düşünmeye ve sorgulamaya sevk eden güzel kitap.

    varlıklı bir ailenin üyesi olan siddhartha'nın hayatın anlamını bulmak, huzurunu ve hayatı anlamanın vereceği o tatmin duygusundan doğan mutluluğa ulaşmak için cezbedici gelebilecek dünyevi bir çok şeyden vazgeçişi ve hayatın farklı yönlerini farklı açılardan görebilmek adına verdiği düşünsel ve fiziksel uğraş kitabı özgün kılıyor.

    siddhartha'nın bu uğraşları ve son kayıkçı olduğu dönemde ulaştığı o nirvana durumunu okumak ilgi uyandırıcı.

    !---- spoiler ----!

    benim aklımı kurcalayan tam olarak benimseyemediğim ya da anlayamadığım ise; siddartha'nın kanımca tutarsızlık barındıran tavırları. şöyle;

    -hayatın anlamını bulan bir bilge olarak- bilge insanın öğretisini öğrenerek değil bilge olunarak hayat anlaşılır ya da anlama ulaşılır dese de- siddhartha, sadece nehrin karşısına geçmek isteyen insanlarla iletişim kurarak sadece kendi huzuru için bir varoluş sergiliyor,

    - babası, çocuğu ve sevdiği kadından bir anda vazgeçmesi, birisine sevgi duymak ve bağlanmanın sorumluluğundan kaçmak, salt bir sorumsuzluk içeren sadece kendi iç huzurunu yakalamak için yaşamak,

    -çocuğunu kendisine alıştırmak için gösterdiği çabasının, çocuğunun gidişini kendisinin babasına yaptığını hatırlayarak sönümlenmesi gibi sadece kendisi için var olan ve kendi huzuru için neden olduğu ve sorumlusu olduğu olaylardan-kişilerden kaçan bir siddhartha.

    tek bir yöne yönlendirilmiş kısıtlı sevgisiyle siddartha, aklında kurduğu ve gördüğüne yüklediği ideal anlamlar peşinde yalnız ve yalınayak yürürken yeri geldiğinde faydalandığı görüngüleri bencilce yadsıyarak tebessüm ediyor.


    !---- spoiler ----!

mesaj gönder