1. bu aralar seminer serisi ve tez hazırlığı açısından kahvaltı düzeniyle kafayı bozdum. izninizle biraz kelam etmek isterim hazır elimde bilgi patlaması varken..

    süreya yanılıyor olamaz diye düşünüyordum ki bilimsel olarak kahvaltının mutlulukla ilgisi kanıtlanmış.

    şöyle özetleyeyim; okuduğum çalışmalarda genel olarak benzer sonuçlar bulunmuş; kahvaltı eden ve kahvaltısız güne başlayan insanların gün içindeki duygudurumları karşılaştırılmış ve depresfi belirtilerine bakılmış.
    çalışmaların sonucunda kahvaltı eden kişilerin gün içerisindeki duygudurumları diğerlerine göre anlamlı olarak yüksek bulunmuş.

    erkek ve kadınlarda sonuç farklılık göstermiyor, kahvaltı alışkanlığı olanların çoğu öğle saatlerine doğru daha mutlu, huzurlu hissederken bu alışkanlığı olmayanlar daha gergin oluyor.

    ayrıca kahvaltı edenlerin diğer öğünlerde daha az yediği ve daha sağlıklı besinler tercih ettiği de gözlenmiş başka bir grup çalışmada.

    iyi bir kahvaltı proteinden zengin olmalıdır. yani yumurta-peynir ve mümkünse süt gibi besinler içermeli. bu durumda günün kalanında daha tok olmaya yardımcı olur. benim için zayıflama diyetlerinde kilit öğündür (ayrıca ara öğünlere de vurgunum!)

    kişinin alışkanlığıdır kahvaltı etmiyordur; erken saatte yiyemiyordur; yavaş yavaş alıştırmak, geç kahvaltıyla başlamak lazım. hafif besinler minik peynir, minik dilim ekmekle başlanabilir. zamanla miktar ve çeşit arttırılır.

    en büyük tehlike : kahvaltıyı simitle-poğaçayla geçiştirmektir. sadece hamur olan bu besinler yenildiğinde kan şekeri hızlı yükselir, devamında hızlı düşer, yani tok tutmaz daha çabuk acıktırır ve 1 tane simit veya poğaça da bu sebeple yetmeyerek daha fazla tüketmeye neden olur. (not düşeyim; 1 adet simit 4 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı yağın enerjisine eşittir, masum diyemeyiz)

    ve en güzel kısmı anlatayım:
    diyet takibinde diyetisyenler danışanın diyet motivasyonunu arttırmak için haftada 1 öğünü (çok fazla abartmamak şartıyla) serbest bırakır. genel eğilim cuma akşamı diyet olmaz yönünde. ama ben kahvaltı aşığı olarak genelde pazar kahvaltısını serbest bırakırım.

    şöyle ki; pazar kahvaltıları daha geç yapılır ve daha geniş olur genelde; bu sebeple kahvaltı + kuşluk ara öğünü + öğle yemeği yerine bile geçebilir. bu sebeple izin vermek bana mantıklı geliyor. üstelik mutluluk en doğal hakkımız ve kahvaltı da bunu etkileyen en önemli etmenlerden.

    mutlu kahvaltılar, güneşli pazartesiler :)

mesaj gönder