1. bitirmenin doğruluğu/yanlışlığı, 15/16 yaşında olup olmamak, okuma alışkanlığı kazanıp/kazanmamak egosal/süperegosal ittirimler bunlar bir yana da neden düşünmek/soru sormak okumanın karşısına oturtulmuş, biraz da bunu düşünmek gerekli bence.

    okuyan herkesin düşünemediğini kabul etmekle birlikte safsata da olsa (ki seçilen kitapların safsata olduğuna katılmamaktayım) okuyan insanların düşünemediği, soru soramadığının ön kabulünün sebebi nedir?

    soru sorun, düşünün ancak okumadan düşünen, bilmeden herşeyi bilen insan olmayın... "okuyun artık ve de düşünün biraz" ile bitseymiş ve bu anlatılsaymış gelen eleştiride, bitirmenin yanlışlığı vurgulanırken, anlayarak bitirme, sorarak bitirme, düşünerek bitirme seçeneklerinin olabileceği göz ardı edilmeseymiş keşke.

    kaldı ki eş zamanlı okumak eyleminin, "birbirini okumaya teşvik etmek veya okuma alışkanlığı kazandırmak"tan çok, okunan kitap hakında "konuşmak, tartışmak yani düşünmek, soru sormak" olduğunu bilmeyenlerin eş zamanlı okumaya katılması da yanlış olurdu zaten...

mesaj gönder