• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
mies vailla menneisyytta - aki kaurismaki
finlandiya sinemasının tartışılmaz en büyük yönetmeni aki kaurismaki'nin 2002 yapımı şahane filmi. film, 2002 yılında cannes jüri büyük ödülünü kazanmış ve 2003 oscar en iyi yabancı film adayı olmuştur. filmin hikayesi: bir adam yeni umutlarla tren yolculuğuyla helsinki'ye gelir. trenden inip bir banka oturduğu an bölgenin başına bela olmuş bir çete tarafından darp edilip soyulur. bu darp esnasında hafızasını kaybeder ve hikaye başlar.
  1. izlediğim ilk finlandiya yapımı film. oldukça naif, huzurlu bir atmosferi var. film bittiğinde hem gülümsetiyor hem de düşündürüyor.

    !---- spoiler ----!

    film yasa ve devletin kanunlarını itinayla eleştirmekte. bunu birçok sahnede görmek mümkün. devlet kurumunun insana bakış açısını yerden yere vurmakta. kimliği olmayan bir adam karşısında şaşkına dönen bir düzeni çok tatlı eleştiriyor. bunun karşısına bir yardım kuruluşunun konulması da ayrıca manidar. herhangi bir kanun ile sınırlanmayan, insana sırf insan olduğu için önem veren, yardım edilen birinden aldığı öneriyle kendini yenileyen bir kurum olarak karşımıza çıkması çok anlamlı. yardım kuruluşunda çalışan görevlilerin, dinsizler gününde inanmayan insanlar için kilise müziği yerine blues çalmaları ve bunu gayet samimi ifade etmeleri buna küçük bir örnek.

    ayrıca polis ve avukatın yasalar üzerinden konuşmasını gösteren bölüm; yasaların ne denli manipüle edilebilirliğini göstermesi açısından önemliydi.

    irma'nın saflığı ve çekingenliği, karısından dayak yiyen adamın gülümsemesi, sekiz patates hasat edip beşini seneye dikmek için saklayan ve bir patatesin yarısını komşusuna ikram eden geçmişi olmayan adamın samimiyeti, bankayı soyan adamın işçisine olan sadakati ve son olarak müziğin insan için ne kadar önemli olduğunu hissetmek için kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden.

    şöyle de kallavi bir diyalog barındırır:
    -borcum ne kadar?
    -eğer bir gün bir çukurun içinde yüzüstü görürsen, sırtüstü çevirirsin; ödeşiriz..

    !---- spoiler ----!
    oz

mesaj gönder