1. 18-68 yaş arasında, ağırlığı 50 kg ve üzerinde olan her sağlıklı bireyin gerçekleştirebileceği bir işlem olan kan bağışı da kan vermek kapsamında değerlendirilebilir. vücudumuzda ortalama 5-6 litre kan bulunur ve bağışta alınan kan 450 ml kadardır.
    bağış aralığı erkeklerde 90 günde bir, kadınlarda ise 120 günde birdir.

    ilk olarak kimlik, adres bilgileriniz ve kan bağışına uygun olup olmadığınızın anlaşılmasında değerlendirilecek sorular içeren bir form doldurmanız istenir. bu form yasal bir zorunluluk olup, kayıtlarınız birtakım yasa ve yönetmelikler gereğince gizli tutulur.

    formu doldurduktan sonra sağlık personeli tarafından parmak ucunuzdan bir miktar kan alınarak kan sayımınız yapılır. kan düzeyi düşük olan kişilerden bağış alınamaz. kan seviyesi normal olan sağlıklı bireyler kan bağışında bulunduklarında eksilen kan hücreleri, kemik iliğinin çalışmasıyla hızla yenilenir. alınan kan miktarı sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı için kansız kalmak gibi bir durum da söz konusu değildir.

    muayene sonucunda doktor, bağışlanacak kanın size veya kanı alacak hastaya zarar verebileceği kanısına varırsa sebebini size açıklayarak kan bağışınızı bir süre erteleyebilir. bazı durumlar ise yaşamınız boyunca kan bağışına engel teşkil edebilir.

    hepatit a ve hepatit e enfeksiyonu geçirenler tedavi sürecini tamamladıktan sonra 12 ay boyunca kan bağışında bulunamaz. hepatit b ve c geçirenler ise tedavilerini tamamlamış olsalar dahi hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar. bazı ilaçlar da kan bağışı için engel oluşturabilir.

    kan bağışına engel teşkil edecek bir duruma rastlanmazsa 10-15 dakika sürecek olan kan bağışı işlemine geçilir. kan bağışı tamamlandıktan sonra bir süre bağış yatağında dinlenmeniz faydalı olacaktır. bağış sonrası bir saat boyunca, kan dolaşımı reaksiyonlarının önlenmesi amacıyla uzun süreli ayakta kalmamanız, kan verdiğiniz kolunuzdaki koruyucu bantı 2 saatten önce çıkarmamanız ve bu kolla ilk birkaç saat ağır eşyalar taşımamanız önerilir.

    bağış olarak alınan her kan anti-hiv testi (aids), anti-hcv testi (c sarılığı), hbsag testi (b sarılığı), sifiliz (frengi) testi ve kan grubu testine tabii tutulur.
    bağışladığınız kana uygulanan tarama testlerinden herhangi birinin pozitif çıkması durumunda size haber verilerek doğrulama testleriniz yapılır. günümüzde kan yoluyla bulaşan hastalıkların taranmasında kullanılan testlerin hiçbiri %100 kesinlikte tanı koydurucu değildir. uygulanan tarama testleri kanı alacak hastanın sağlığını korumak amacıyla yapılır. aids, hepatit gibi hem kan hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklar için bulaşın gerçekleştiği andan testlerde pozitif hale gelinceye kadar geçen ve tanı konulamayan ölü bir süre söz konusudur. bu ölü dönemdeki kişinin test sonuçları temiz gözükmekle birlikte diğer insanlara hastalık bulaştırma riski vardır. bu nedenle kan bağışı için başvuru yaptığınızda doldurduğunuz formdaki sorulara vereceğiniz dürüst cevaplar çok önemlidir.

    uygulanan serolojik testlerde hastalık tespit edildiğinde veya son kullanma tarihi geçtiğinde kan imha edilir. ancak temin edilen kanların çoğu, alınmalarını izleyen ilk hafta içinde hastalara kullanılır. verdiğiniz kan ihtiyacı olan hastalara ulaştırıldığında ise sms ile bilgilendirilirsiniz.
    rosa

mesaj gönder