1. insanın duyumsadığı her veriyi kategorize etmeye çalışmasının bir sonucudur. kişinin nereli olduğu bilgisini, o yer ile ilgili edindiği ve doğruluğuna inandığı bilgilerle eşleştirecek; muhtemelen henüz hakkında fikir sahibi olmadığı bir kişiyle ilgili ön yargı tohumları ekecektir. belli bir bölgede yaşayan insanların bazı özeliklerini tüm bölgeye mal edecektir. hatta bahsi biraz artırırsak, aslında yaptığı o bölgedeki genel eğilim için değil, beğenmediği, ahlakli olarak doğru bulmadığı, yermek istediği eğilimi içindir.

    tanışma aşamasının temelinde zihne zincir vurarak, karşıdakini belli bir kalıba sokma isteği patlak verir. bu isteğin ilk aşaması kişinin nereli olduğudur. aslında bunun cevabı küçük ölçeklerde gerçekleşir. - dünyalı olmanız yetmez, türkiyeli olmanız da yetmez, hatta trabzonlu olmanız da yetmez çoğu zaman - daha sonra cinsiyet köşesinden çekilecek bir doğru zihne bir zincir daha takacaktır.

    bazıları hatırlar volfeid diye bir oyun vardı. amacımız ekranda serbestçe gezinen yılan benzeri bir şeyin alanını sürekli daraltmaktı. alan belli bir büyüklüğün altına girince bölümü geçiyordunuz. işte ortadaki yılan bizim özgür kalmak için içeride bir oyana bir bu yana giden zihnimiz. köşelerden doğrular çekerek onu hapseden de bizleriz.

    edit: yazım hatası

mesaj gönder