1. suyun varlığına bağlı olarak aranmasının belli sebepleri olan varlıklar. aslında sadece su değil bir de karbon aranır uzaylı araştırmaları için. bunun sebebi bilim adamlarının olasılıklar üzerine oynamasıdır. kısaca sıralamak gerekirse:

    1- evrende madde yayılım oranları

    wikipedia'dan aldığım bilgiye göre samanyolu galaksisinde bulunan maddelerin kütlece oranları:

    hidrojen: %74
    helyum: %24 (bunu atabiliriz, canlı sistemlerde olmasının bir mantığı yok)
    oksijen: %1
    karbon: %0.5
    kalan tüm elementler: %0.5

    canlılar bazı maddelerden oluşmak zorundalar. bu maddelerin biyokimyasal tepkimelere elverişli olmaları gerekiyor. iyonik bağları oluşturmak ve yıkmak için gereken enerji kovalent bağlı bileşiklerden çok daha fazla. bu da bizi ametalleri daha sık kullanmaya yönlendirmiş. evrende de çok miktarda olan ametallerin kullanılma olasılıkları daha yüksek. evrende ve canlılarda bulunma yüzdelerinin sırası aynı bu elementlerin: hidrojen, oksijen, karbon, azot, fosfor.

    2- suyun kendine has yapısı

    su, iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan kutuplu bir bileşiktir. ne çok reaktif, ne de çok asal bir hali var. biyokimyasal tepkimeler için mükemmel bir ortam sağlıyor bu hali. doğada bilinen en iyi çözücü olması da cabası. kendi molekülleri arasında hidrojen bağları kurması içinde tuttuğu molekülleri daha iyi tutmasını sağlıyor. başka moleküllerle çok iyi temas kuruyor.

    eğer başka bir yaşam formu bulmak istiyorsanız; bu yaşam formunun kesinlikle su gibi sıvı bir çözücüye ihtiyacı var ki tepkimeler için ortam oluşsun. suya en çok benzeyen bileşikler şunlar:

    nh3: amonyak. ph'i sudan daha yüksek, bazik karakter sergileyen bir molekül. sudan daha düşük yüzey gerilimi ve hidrojen bağı kuvveti var. molekülün kendisi oldukça polar. sudan daha reaktif.

    h2s: hidrojen sülfür. bu bileşiği dünyada halihazırda kullanan bakteriler mevcut. susuz canlı sistemleri için en olası aday bu.

    3- karbon

    en başta şunu söylemek gerekir ki: bilinen 10 milyon bileşik içinden sadece 300 tanesinde karbon yok. eğer karbonsuz bir canlı sistemi kurmak istiyorsak, elimizde sadece 300 bileşik olabilir.

    karbon, 4 bağı stabil biçimde kurabilen en hafif bileşik. ayrıca organik moleküllerin yapısında olduğu gibi uzun zincirler oluşturmak için alternatifsiz. karbonun yaptığı işi başka bir molekül yapamıyor denebilir. uzun zincirlerin olmaması ve elde 300 bileşik olması demek, çok kısıtlı bir canlı sistemi demek.

    edit: dna'nın farklı biçimleri mevcut evet. başka dünyalarda dna aramak o yüzden biraz abes kaçıyor. mesela şurada dna'da fosfor yerine arsenik kullanan bir bakteriden bahsediliyor. aynı şekilde eskiden daha dna yokken canlıların rna kullanması da bunu destekler halde. kalıtsal materyal değişebilir.

mesaj gönder