• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.11)
the big short - adam mckay
sektör dışından dört kişi büyük bankaların, medyanın ve hükümetin görmekten kaçındığı şeyi, ekonominin küresel çöküşünü gördüğünde akıllarına bir fikir gelmişti: büyük açık. cesur yatırımları, onları her şeyi ve herkesi sorgulamalarının gerektiği modern bankacılığın karanlık, hassas noktasına götürmüştü. michael lewis’in çok satan kitabına ve gerçek bir hikayeye dayanan, adam mckay’in yönettiği büyük açık filminde christian bale, steve carell, ryan gosling ve brad pitt rol alıyor.
  1. trader kelimesinin türkçe'de tam karşılığı yok. tacir desen çok başka şeyleri akla getiriyor. tdk'nın alışsatışçı gibi bir önerisi belki vardır ama araştırıp kullanayım diyen yok. bizim sektörde trading, trader gibi kelimeler oturmuş vaziyette. mevzuya uzak olmasına rağmen ne iş yaptığımı merak edenlere esnafım diyorum; neticede bir şeyi ucuza alıp (long'a geçmek) pahalıya satmaya çalışıyorum. ya da elimde olmamasına rağmen o şeyi ileride teslim etme sözüyle önce açığa satıyorum (shortlamak ki filmin ismi de buradan geliyor), sonra ucuzlayınca alıyorum. tabi sıradan bir esnafa göre işin içinde çok daha fazla hesap, kitap, analiz var.

    şimdi bu filmdeki adamlar da esnaf. bir şeyin değerinin gelecekte değişeceği inancıyla o şeyi veya ona bağlı hareket etmesi beklenen başka şeyleri alıyor veya satıyorlar. bence bunların ne olduğu çok önemli değil ve hatta filmin ana konusu bence finansal kriz de değil. kriz sağlam bir arka plan ve ilgi çekici bir konu sunuyor. konu kriz olsa çok daha fazla teknik detay ve sayı sunması gerekirdi. oyle yapmıyor. filmin derdi traderlarla. film, onların iç dünyasını, karar verme süreçlerini anlatmakla alakalı.

    filme böyle bakınca, sunduğu başarı hikayeleri tabi oldukça göz kamaştırıcı. özellikle yapacağı yatırımı yerinde incelemek için dedektifliğe soyunan mark baum karakterini sevdim. tabi buna ne kadar başarı derseniz çünkü trading sıfır toplamlı bir oyundur. eğer siz kazanıyorsanız birileri mutlaka kaybediyordur. yani esasında başarılı bir trader olmak, birilerinin cebinden parasını almaktan farklı değildir. bunun hala legal olması tabi güzel bir şey.

    filmin özellikle ikinci yarısında belirginleşen mesaj kaygısını ben de yavan buldum ama demek ki finansal kriz hakkında oscar adayı bir film çekebilmek için bu tip yağlamalar gerekli.

mesaj gönder