1. türkiye'nin hemen hemen her il'i ve ilçesinin köftesi meşhurdur ama ilk akla gelen köfte genelde inegöl köfte olur. inegöl köfte balkan göçmenlerinin ülkeye bir armağanıdır. bu yüzden tekirdağ, balıkesir, akhisar bölgelerinin de köfteleri leziz olmuştur. inegöl köfteye aslında parmak şeklinde değil yuvarlak şekil verilmesi gerekir. sayfalarca tarif okumuş, defalarca youtube kaynaklarından tarif izlemiş ve inegöl'de çocukluğumda gittiğim seyahatlerde köfteyi çok sevmiş biri olarak inegöl köfte üzerine 100 ve üzerinde deneme yaptım ve hiç bir yerde okuma şansınız olmayacak en ince detaylarına kadar bir tarif vermek istiyorum.

    ben köftemi 1 kilo ölçüsüne göre yapıyorum ve şeklini verip porsiyonlayıp derindondurucuya kaldırıyorum. ölçümüzü 1 kilo kıyma üzerinden alalım.

    -1 kilo kıyma demekle iş bitmiyor. 1 kilo kıymanın içeriği; 800 gram dana kaburga 200 gram da kuzu kıyma şeklinde olmak zorunda. bu altın oran köftenin yağ dengesini bir şekilde sağladığı için en lezzetli köfteyi bu oranda yakaladım. dönem dönem 700 gram dana 300 gram kuzu denedim yada 750 gram'a 250 gram gibi ama en güzel lezzeti bu oranda aldım. aslında kıymanız kaliteli ise kötü bir köfte yapma şansınız çok az. eğer kıymasını aldığınız dana, kuzu dağlarda beslenmiş, kekik yemiş ise köfteniz zaten leziz olacaktır. bu bakımdan işi şansa bırakmamak için toplam 1 kilo kıymayı da iki farklı yerden almak zorundayız. yani kasabınıza gittiniz ve 500 gram köftelik kıyma istiyorum dediniz ve 400 gram dana kaburga olsun 100 gramda kuzudan çektirdiniz. yarım kilo kıymanızı alıp çıktınız şimdi güvendiğiniz bir başka kasaba daha gittiniz yine 400 gram dana, 100 gram kuzu kıyma alıp çıktınız. evde toplamda 1 kilo kıymanız oldu, eğer hayvanların bir tanesi leziz ise o zaten bütün 1 kilo kıymaya aromasını vereceği için leziz bir köfte yapma şansı yakalamış oluyorsunuz. inegöl köfte kıyması için kasapta kıyma alınırken iki kez çekilmeli şeklinde genel bir tarif var. katılmadığım konulardan birisi budur. kıyma bir kez çekilmeli etin suyu zaten kaybolacağı için iki kez çekilmesi olayına karşıyım.
    -diğer bir husus yoğurma konusu; lezzetli bir köfte için hem dinlendirme faslı hem yoğurma faslı önemli. kıyma ve diğer malzemeleri (malzemeleri birazdan yazıcam) diyelim sabah yoğurduk. dolapta dinlendirmemiz gerekiyor ve akşam yine yoğurmamız lazım. sonra bütün gece dinlenmesi gerekiyor. yani özdeşleşme önemli, dinlenmesi önemli. kurban bayramlarında yapılan bir hata kesilen hayvanın hemen kavurmasının yapılması. kesilen hayvanın hem etinin kemiklerinden ayrılması için hem tadının güzelleşmesi için en az 3 gün dinlenmesi gerekli. köfte için de geçerli yoğurma aşamasından sonra 24-48 saat dinlenmeli.
    -inegöl köfteye kıyma dışında eklenen malzemeler ise şunlar;
    -1 yemek kaşığı deniz tuzu.
    -1 yemek kaşığı karbonat.
    -1 baş soğan.
    -1 çay bardağı su.
    şimdi bu malzemeler üzerine biraz laflayalım. (devamı bir başka güne saygılarımla)

mesaj gönder