• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.70)
Yazar platon
devlet - platon
platon, felsefenin klasik yapıtlarından biri olan devlet'te, bugünkü üniversitenin öncülü sayılan akademia'nın kurucusu ve hocası sokrates'i konuşturduğu diyaloglarla ideal devletin nasıl olacağını anlatıyor. platon'un insanların mutlu olduğu bir bir devlet ütopyasını anlattığı 10 kitaplık devlet, aynı zamanda "mutluluk felsefesi" üzerine yazılmış bir metin olarak da kabul edilir. günümüzdeki devlet felsefesi konusunda en temel kaynaklardan biri sayılan devlet, bir dost evinde yapılan felsefe toplantısındaki konuşmalardan, tartışmalardan oluşur.platon'un kanaatkâr işçi sınıfının üreterek maddi ihtiyaçlarını karşıladığı, cesur bekçilerin güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunduğu, bilge yöneticilerin yönettiği bu ütopya devletinde her sınıf erdemlidir.devlet'te, adalet, iyi-kötü, doğruluk, eğitim ve gücü, eşitlik, güçlülük ve haklılık, yöneticilik, mutluluk, zenginlik, sanat eğitimi, yasaklar, müzik, beden eğitimi, devletin ne olduğu ve değerleri, devlet biçimleri, devlette kadın-erkeğin rolleri ve eşitliği, çocuk eğitimi, filozofun ne olduğu, filozofların bozulması, demokrasi, insan gibi onlarca konudaki insanlık durumunu okuyoruz.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. platon algı dünyamızı iki bölüme ayırır. bunları duyular dünyası ve idealar dünyası olarak belirlemiştir. herşeyin özü idelar dünyasındadır.
    buna “devlet” de dahildir. politeia’da kendi ideal devlet şeklini anlatır. devlet düzenini, yasama, yürütme, yargı mekanizmalarını, kaç çeşit yurttaş olacağını, eğitimin müzik ve jimnastik olması gerektiğini, yurttaşların yapacakları ve yapamayacaklarını, kadın ve çocukların ortak mal kabul edilmesi gibi, gibi.
    “kaç çeşit devlet şekli varsa o kadar da insan hali vardır.
    beş devlet şekli ve beş de insan hali
    iyisi bu(ideal devlet) olunca öteki şekiller kötüdür, bozuktur.” der kitapta.
    bu durumda geriye dört ideal olmayan devlet şekli kalır. ve bunları da anlatır (ideal devlete nazaran daha yüzeysel de olsa) ayrıca “yasalar” kitabında bu devlet şekilleri hakkında revizyona gider. bu kitapta beş ideal olmayan devlet vardır vesaire.

mesaj gönder