1. erzincan kemaliye de doğdu. yedi yaşında gurbetçi oldu. ilk, orta ve öğretmen okulunu istanbul' da bitirdi. anadolu'da bir yıl köy öğretmenliği yaptı. daha sonra girdiği gazi eğitim enstitüsü resim-iş bölümünde fotoğrafla tanıştı. fotoğraf eğitimini aldığı şinasi barutçu'dan etkilenerek, ilk makinasını aldığı 1949 yılında fotoğraf çekmeye başladı.
    resim öğretmeni olarak çalıştığı diyarbakır ve ankara öğretmen okullarında fotoğraf kursları açtı. 1966 yılında devletçe gönderildiği almanya’da fotoğraf ve iş eğitimi üzerinde incelemelerde bulundu. öğretim üyesi olarak fotoğraf eğitimi verdiği gazi eğitim enstitüsünden 1977 yılında emekli oldu. 1980 yılında fıratcolor renkli fotoğraf laboratuvarını kurdu.
    sanat hayatına resim yaparak başlayan, devlet sergilerine katılan sıtkı fırat yoluna fotoğrafla devam etti. türkiye’nin tanıtılmasını amaç edinerek adım adım dolaştığı ülkenin, doğasını, kültürel zenginliklerini fotoğrafladı. eserleri dergilerde, takvimlerde, turizm bakanlığı broşürlerinde ve afişlerinde kullanıldı. yurdun birçok yöresi onun objektifi ile tanındı.
    yurt dışında 30’u aşkın ülkeyi gezerek fotoğrafladı. orta asya türk cumhuriyetleri, almanya, rusya, malezya, kuveyt, azerbaycan, balkan ülkeleri, kıbrıs, japonya ve çin’de sergiler açtı. 1989’da pekin’de açtığı “türkiye” ve ankara’da açtığı “çin” sergilerinden sonra, 1999 yılında çin halk cumhuriyeti’nin 50.kuruluş yılı nedeniyle hazırlanan “focus one chaine’’ isimli prestij kitabına fotoğraf çekmek için çin kültür bakanlığından davet aldı.ayrıca 2002ve 2003 yıllarında çin artistik fotoğraf federasyonunca uluslar arası festivallere davet edilerek sergiler açtı.
    yurtiçinde ve yurtdışında açtığı 100’ün üzerindeki sergiden, "türkiye", "memleketim", "doğu karadenizin güzellikleri", "ormanlarımız", "güneşin doğduğu yer türkiye", "yurttan ve dünyadan yansımalar", "saklı cennet kemaliye" adlı sergileri yurdun bir çok ilinde tekrarladı.
    çok sayıda ödülün sahibi olan sıtkı fırat’a 1998 yılında türksav tarafından “türk dünyasına hizmet ödülü”, 2004 yılında fsk tarafından “fotoğrafta 50.yıl onuru”, 2001 yılında fiap tarafından “yılın duayen sanatçısı”, 2005 yılında sanat kurumu’nca “yılın fotoğraf sanatçısı” ünvanları ve 55. fotoğraf yılı dolayısı ile kültür bakanlığınca başarı plaketi verildi.
    sıtkı fırat 1976’da yaykur için eğitim enstitüleri resim bölümüne “fotoğrafcılık’’ adlı kitabını, sonraki yıllarda “selçuklu sanatı”, “güneşin doğduğu yer türkiye”, “yurttan ve dünyadan yansımalar”, “ saklı cennet kemaliye” adlı fotoğraf kitaplarını yayımladı. 60. fotoğraf yılında da kültür ve turizm bakanlığınca “türkiye’den renkler ve şaheserler” adlı prestij kitabı yayımlandı. birçok dergi ve televizyon kanallarında portfolyoları yayınlanan fırat’ın 2011 yılında trt tarafından belgeseli çekildi.
    kaynak : sitkifirat.com
    sıtkı fırat 16 haziran 2016 tarihinde vefat etti. 18 haziran 2016 tarihinde cebeci asri mezarlığına defnedildi.

mesaj gönder