1. bipolar bozukluk, halk arasında manik depresif olarak da bilinir. iki uçlu duygu durum bozukluğudur. sınırda kişilik bozukluğu ile karıştırmamak gerekir. birçok özellikleri benzer olsa da sınırda kişilik bozukluğu sahibi kişiler, asla manik atak yaşamazlar.

    gözlemlediğim kadarıyla manik atakta şunlar baş gösterir :
    1- inanç konusunda büyük bir artış ve etrafa bunu sürekli anlatma isteği, peşinde koşmak, sürekli bu konularda uzman insanlarla sohbet etmeye çalışmak, kendini de bu insanlara anlatmak gibi.
    2- normalde çok uğraşsa dahi yapamayacağı işleri birkaç gün içinde yaptığına inanma, kendini çok başarılı ve yenilmez görme.
    3- maddi harcamalarda, normalde kullanmadığı şeylere dahi para vermeye başlama, gerekirse taksit ile bu ihtiyacı giderme, kart alma gibi.
    4- alanında başarılı insanlara ulaşabileceği her türlü iletişim yöntemini kullanıp, o kişilerden takdir bekleme ve kabul görme isteği.
    5- cinsel istekte aşırı artış, rastgele insanlarla cinsel ilişkide bulunma.
    6- uyuşturucu, sakinleştirici türevi maddeleri kullanma isteği ve kullanmak.
    7- neredeyse hiç uyuyamaz, manik atak geçiren kişi ve sürekli enerjik hisseder.
    8- düşüncelerin haddi hesabı yoktur, aynı anda binlerce düşünce geçtiğini iddia eder, yazmasını istediğiniz sırada yetişemediğini söyleyebilir.
    9- aşırı sosyal davranışlarda bulunabilir. normalde birkaç kişi ile dahi zor bela konuşan birey, manik atak esnasında neredeyse herkes ile sohbet etmeye başlar, bir şeyler anlatır ve sürekli güleçtir.
    şeklinde sıralanabilir.

    depresif ise, özetle major depresyon, anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, paranoya gibi özellikler göstermektedir, gözlemlediğim kadarıyla. genel özellikleri :
    1- yataktan çıkmak zordur. sürekli uyumak istenir.
    2- hayattaki en başarısız, mutsuz, yalnız insanın kendisi olduğuna inanır.
    3- madde kullanma isteği bu evrede de artar.
    4- herkesin kendisi hakkında konuştuğunu düşünür.
    5- okul, iş hayatı sekteye uğrar, neredeyse bırakma düzeyine gelir.
    6- hiçbir sorumluluk almaz, aldıklarını yapmaz.
    7- inanç konusunda büyük eksiklikler ve sıkıntılar yaşar, inançtan vazgeçmeye başlar.
    8- arkadaşlarıyla, ailesiyle dahi iletişime geçmez, kendini bir yere kapatır, sürekli ağlak bir şekilde süreci yaşar.

    tabii bilindiği üzere ara dönemlerde vardır. ara dönemler, söz gelimi normal birey yaşantısıdır. bu ara dönemde, diğer dönemlerde yapılan neredeyse her şeye dair bir pişmanlık söz konusu olur.

    bipolar bozukluk, bir hastalıktır. dahilik ya da başka bir şey ile alakası yoktur. lityum salınımının vücut için orantısız olmasından kaynaklanır.
    genelde basta ilaçlara uzun bir süre devam eder. bıraktığında, manik ya da depresif atak süreci başlamış olur.

    canlı rüyalar söz konusudur. vivid dreams
    bu rüyalar, lucid dreams olarak da geçer, ancak her birey lucid dreams yapabilirken ve bunun için çaba gösterirken, bipolar bozukluk hastası bireyler, direkt olarak vivid dreams yaşar. çünkü uykularınız yüzde ellisinden fazlası rem uykusunda geçer.
    normal şartlarda gözlerini kapatsa dahi bu hastanın genelde göz bebekleri oynar.


    (*:bir arkadaş )

    edit: imla.

mesaj gönder