1. toplum içinde iki farklı kesime ait bireyin siyasi, maddi, kültürel, dinsel, mesleki vb. sebeplerle sağlık hizmetlerine ve temel hizmetlere ulaşmalarındaki farklılıklar sonucu oluşan eşitsizliktir. etik bakımdan kabul edilemez bir şeydir, bunu önlemek/azaltmak devlet adamlarının, hekimlerin ve aslında toplumun her kesiminin görevidir.

    bugün japonya'da doğan bir bebeğin dünyada geçireceği ortalama zaman 80 yıl iken; güneydoğu asya'da, kuzey kore'de, afrika'da bu zaman süresi 40-50 arasıdır. çok uzağa gitmeye gerek olmadan düşünürsek, işçi sınıfından bir aile ile zengin sınıftan bir ailenin karşılaştırması yapılabilir.

    bu olay, sadece sağlık hizmetlerinden faydalanmak olarak değerlendirilmemeli. zira sağlık hizmetleri, insanın sağlığını koruyabilmesi için gereken şeylerin neredeyse sonunda yer alır. etkisi azdır. önemli olan, insanlar daha hasta olmadan bunun önlemini alabilmek.

    şehirlerinizde hava temiz mi?
    sular temiz mi?
    yediğiniz gıda maddeleri devlet onayından geçiyor, hastalık etkenleri araştırılıyor mu?
    insanlar işsiz mi? (işsizlik bir sağlık sorunudur aynı zamanda)
    bugün sucuk, salam, sosis olarak satılan işlenmiş gıdalar, kanserojen etki yapmalarindaki kesinlik bakımından plütonyum ile aynı kategorideler. insanlar bu konu hakkında uyarılıyor mu?
    yerleşim yerleri ile sanayi bölgeleri arasında düzgün bir yerleşim planı yapılmış mı?
    çocukların aşıları düzgün ve tam yapılıyor mu?
    annelere gösterilmesi gereken ilgi gösteriliyor mu?
    vb.

    hiçbirimiz dünyaya yer beğenerek gelmedik. söyleyip bunu istemek ise bizim elimizde olan bir şey. buna dikkat edecek olan da biziz.

mesaj gönder