sezai karakoç

Kimdir?

1933 yılında diyarbakır'ın ergani ilçesinde doğdu. ilkokulu ergani’de, ortaokulu diyarbakır ve kahramanmaraş’ta, liseyi gaziantep’te okudu. lise sonda necip fazıl kısakürek’le tanıştı.  burslu öğrenci olarak girdiği siyasal bilgiler fakültesi’ni 1955’de bitirdi. 1959-1965 yılları arasında maliye müfettiş yardımcılığı ve gelirler kontrolörlüğü görevlerinde bulundu.  1967 yılında islamın dirilişi ve yazılar adlı kitaplarından dolayı yargılandı. büyük doğu, hisar, akpınar, dernek, düşünen adam, a dergilerinde deneme ve şiirler, yeni istanbul, sabah ve milli gazete’de fıkra yazıları yayınladı. mart-nisan 1960’ta iki, mart 1966 - mart 1967’de oniki, ekim 1969 - ocak 1971’de onaltı sayı olmak üzere diriliş dergisini yayınladı.  1974’ten itibaren düzenli olarak 18 sayı yayınlanan, 1976’dan itibaren gazete biçiminde çıkan diriliş dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu.  1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayınlanan diriliş, son olarak 1987-1993 arası altı yıl haftalık olarak yayınlanmıştır. diriliş dergisi, gerek edebiyatımız gerekse fikir ve kültür hayatımız için bir okul olmuş, çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştirmiştir. 1990 yılında diriliş partisi’ni kurdu. 1997 yılında anayasa mahkemesi tarafından kapatılışına kadar da bu partinin genel başkanlığını yürüttü. bilahare yeniden diriliş partisi'ni kurdu. 

  1. Yanındaki bir avuç insanla 'diriliş' düşüncesini yaşa(t)maya çalışan bir bilgedir. Bir avuç insanla diyorum çünkü siyasal islamcılar onun düşüncelerini uygulamaktan ziyade kaymağını yemekle meşguldürler zira uygulamak onlar için epey zor olacaktır.

    Yüce Diriliş Partisi mütevazi biçimde yoluna devam etmektedir. Antidemokratik seçim kanunları yüzünden seçimlere katılamamaktadırlar. 7 Haziran seçimlerinde 3 ilde bağımsız adaylarla seçime girseler de tahmin edileceği üzere oy toplayamadılar. Yaklaşık 1 ay önce 42 üyesinin katılımıyla olağan kongrelerini gerçekleştirdiler. (bkz: http://yucedirilis.org.tr/)

    En çok bilinen şiirleri Monna Rosa ve (siyasilerin meze yapması ile) Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine'dir. Ancak Masal ve Ağustos Böceği Bir Meşaledir gibi enfes şiirleri de mevcuttur.

    Hakkında yazılmış bir sürü kitap mevcuttur ancak ilgilenenlere Turan Karataş'ın "Doğu'nun Yedinci Oğlu-Sezai Karakoç" kitabını tavsiye ederim.

    Ağustos Böceği Bir Meşaledir adlı şiirinde geçen şu ifadeler kanaatimce kendisini özetlemektedir:

    "Öbürleri hep gerçeklik taslamış
    Ama o hep gerçeği aramış
    Gerçeği aramağa çağırmış
    Ve gerçeği yaşamış"
    slmn

mesaj gönder