1. insanları genelde ikiye ayırır.
    vardır diyenler ile insanları germeyin kardeşim isteyen istediği gibi içsin diyenler.
    evet rakı masasının bir adabı olmalıdır. rakı masası biraz incelik ister. 4 kişiden fazlasını kaldırmaz. eğer 6 kişi toplanılmışsa o masa pub ortamına çevrilip bira çerez patates masası olmalıdır. rakı masası 3 kişiyi de kaldırmaz. ya 2 ya 4 kişi olmalıdır. her arkadaşla rakı içilmez o kişiler biraz özel olmalı, ne çok konuşan söz kesen yada sus pus da oturmamalıdır. masanın belirli bir ritmi olmalıdır. aşırı mıymıy kişilerin, içmeyen adamın tam tersi meze canavarlarının da rakı masasında yeri yoktur. rakı masası plastik sandalyeyi de kaldırmaz, o yazlık bahçelerinde olan arkaya kaykılmalı plastik sandalyeler yemek yemeğe de uygun değil. köy kahvelerinde olan ahşap dik oturtan sandalyeler yakışır.

    rakı masasına çok aç oturulmamalı, çok tok da oturulmamalıdır. bu şartları sağlamak biraz zordur. çok meze söylenip masada boş yer kalmayacak şekilde donatılmamalıdır ama olmazsa olmaz ve yakışan mezeler vardır. yağlı kalın kesim bir ezine peyniri ile başlamak fena olmaz, yoğurtlu mezelerin gideri vardır, haydari, atom, kuru cacık, yoğurtlu patlıcan vb. zeytinyağlı bir tabak da hayat kurtarır, deniz börülcesi, börülce, enginar, radika salatası vb gibi. ara sıcak çok elzem değildir, mezeler tükenmeye başlayınca bir porsiyon köfte, kuzu şiş gibi et türevleri 4 kişiye pay edilebilir. diyetinize önem veriyorsanız, kavun karpuz ekmek gibi karbonhidratlardan kaçınabilirsiniz, ama kavun ile rakı birbirine çok yakışır. diğer can erik, yeşil elma ve ayva gibi meyveler ayrıca tuzlu sarı leblebi de rakı ile örtüşen lezzetlerdir.

    ülkemizde rakı servisi yapan bir çok mekan fast food kültürüne yavaştan dönüş eğilimi göstermektedir. restoranlarda masalar kıçkıça dipdibe, aksayan servis, bağırış çağırış arasında rakıyı yudumlamak mümkün değildir. rakı, aşırı uğultu ve çocuk zırlamalarını sevmez. bakın burası enterasan zülfiyare göndereceksiniz ama rakı ile balık çok uyumlu değildir, (kalamar, lakerda vb gibi mezelerden bahsetmiyorum) restoran mı balık pişiricisi mi ne olduğu belli olmayan mekanlardan bahsediyorum. balıkları defilede mankenleri dizer gibi dizmişlerdir. kilo kilo tekir, hamsi, levrek seçtirip en son fırına göndereyim mi diyen mekanlar. bu mekanlarda bir rakı balık yaptık gibi tıkanana kadar yedik diyenlere inanmayın. bu tarz balıklar el ile yenir ve biraz hız sever. arada o yağlı elleri ile rakı bardağını tutup arada ayran içer gibi gömen kitle abicim rakı mı içiyorsun napıyorsun belli değil. bardağı vıcık vıcık yağ içinde bıraktın. rakı sakinlik sever. rakıyı balığa eşlik ettireceksin fondip yaptın. hadi balığı rakıya eşlik ettireceksin bu sefer de balık soğur ve tadı kaçar.

    rum ve ermeniler mezeleri ile ünlüdür. özellikle rum kültüründe bahsettiğim gibi rakı balık kültürü yok. evet balık ile ilgili mezeler sofrayı süsler ama hem miktar olarak küçüktür hem sofrada kılçık gibi yük olmaz.

mesaj gönder