• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.59)
persepolis - vincent paronnaud, marjane satrapi
molla devrimi sırasında yaşananları bir çocuğun gözlerinden anlatan persepolıs, eğlenceli olmayı başarabilen bir politik animasyon. şah devriminin yıkılmasının ardından küçük marjane ve ailesi sevinçle sokaklara dökülürler. uzun süren sancılı bir dönemin ardından demokratik bir düzenin geleceğine inanan iranlıları karanlık ve zorlu bir dönem beklemektedir.
  1. etkileyici bir filmdir. hatta iran islam cumhuriyeti ile ilgili düşünceleri değiştirir niteliktedir. öyle ki lisede okuyan; sağlam bir islam ve iran hayranı olan kuzenim, filmi izledikten sonra, "iran düşündüğüm kadar iyi ve güçlü bir ülke değilmiş" demiştir.

    !---- spoiler ----!

    filmle ilgili; özgürlüğü kaçışta bulan marjane satrapi'nin, iran islam devrimi yıllarına ait otobiyografisi ve hatta ergenlik yıllarının bir özeleştirisi diyebiliriz. çünkü filmde çokça kimlik/özbenlik kaybı vurgusu yapılıyor. bu benim dikkatimi çekti.

    öte yandan filmin en önemli sahnesi; üniversitede yapılan toplantıda kadınların giyimlerinin nasıl olması gerektiği konuşulurken, marjane'ın islam'ın konuya yaklaşımı ve erkeklerin bu konudaki özgürlüğüne dair yaptığı iğneleyici konuşmadır.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder