1. diğer bir deyişle (bkz: als)
    bir motor nöron hastalığı. yani nedir motor nöron?
    istemli yaptığımız davranışları oluşturmada görevli sinirler. 1. ve 2. motor nöron diye ayrılıyor. 1. si beyinden omuriliğe olan, 2. si omurilikten ne yapmak istiyorsak onu yapacak olan kasa giden sinir. en basit haliyle bu şekilde. peki als ne yapıyor? tutuyor 1. ve 2. motor nöronlarda tahribat yapıyor. nasıl mı? maalesef tam anlamıyla bilinmiyor. bir kaç teori ve bulunan bazı ipuçları(sod mekanizması) dışında bilemiyoruz.ama bunun için canla başla uğraşan bilim insanlarımız var.(bkz: hande özdinler)
    bu hastalık bulaşarak oluşmaz. tamamen vücudun kendi öz mekanizmasının oluşturduğu bir hastalık. kalıtım açısından da anlamlı bulunmuş bir ihtimali yok bildiğim kadarıyla.
    genel başlangıç yaşı 50-60 yaş ve erkeklerde daha çok görülen bu hastalık zamanla var olan kas gücünün azalmasiyla birlikte hiç kullanamamaya kadar ilerleyen bir hastalıktır. bu kadar kolay yazdığıma bakmayın, hem hasta hem de aileler için oldukça zor bir hastalık. şu an için bir tedavisi yok.
    als hastaları için yapılan' ice bucket challenge' kadar bilinmeyen bu hastalarımız,aileleri ve bunun için çabalayan insanlara bir gün ışığı doğması dileğiyle..
    ayrıca (bkz: stephen hawking) (bkz: sedat balkanlı)

mesaj gönder