• youreads puanı (8.58)
  1. En sağlam Pentagram şarkısıdır. Şöyle ki; hem metin türkcan'ın hem de hakan utangaç'ın neredeyse yazdığı en güzel tonlardır (şarkının bölümlerine ve vermek istenilen hisse göre tam otururlar adeta), tarkan gözübüyük yine çatır çatır çalmış şarkıyı daha bir sert yapmıştır, cenk ünnü (behind the veil'dan sonra) belki de elektro gitarlarla en senkronize ritimleri çalmıştır, murat ilkansa az kişinin çıkabileceği perdelerde elini kolunu sallayarak dolaşmıştır adeta.

    Onun dışında sözleri de cidden amacına uygun ve çok sağlamdır kesinlikle. Amacına uygun derken ufak bir hikaye anlatmak gerekiyor sanırım havada kalmasın olay.

    Efendim bilindiği üzere ülkemizde satanistlik bir dönem hakkında çok konuşulan ve hakkında senaryolar üretilen bir konuydu. Halkımız zaten sever bu tarz şeyleri. Sürüyle dedikodular üretilmiştir satanistlerle ilgili. Ve sırf gruplarının ismi pentagram diye bu güzelim insanlara da satanist yakıştırması yapılmıştır 2000 ve civarında. Halbuki oturup şarkı sözlerini okusalar o konuda hiçbir ize rastlayamacaklardır. Bu muhabbet üzerine grupla ilgili adeta bir karalama kampanyası başlamıştır. Grup üyeleri de kendilerini aklama ihtiyacı duyarak bir single hazırlama planı yaparlar. Planda 2001'de yayınlanacak unspoken albümünden sonra ufak bir çalışma şeklinde piyasaya sürmekmiş başlarda. Bu single da bir şarkısı olacakmış elbette. Ama zamanla yazdıkları yeni riffler ve sözleri heba etmek istememiş ve single yerine normal albüm çıkartmışlar. Kapakta hiçbir yazı yoktur ve siyah bir zemin üzerinde beyaz bir çember içinde arapça bir rakamı ve pentagram logosundaki p harfinin bir kısmı yer almaktadır . Albümün dine yakınlığıyla birlikte içerdiği sadeliği ve direkt sembolik anlatımı temsil ettiği düşüncesindeyim ben kapağın (ayrıca unspoken'ın kartonetinin en arka sayfasında da büyük bit şekilde yer alır). Albümde aynı zamanda unspoken'da da yer alan enstrümantal parçalar olan for those who died alone ve mezarkabul de yer almaktadır. Bu da bu iki albümün bir ikili oluşturduğuna işarettir. Grubun içinde İngilizce şarkı bulunmayan tek albümüdür.

    Böyle bir hikayesi olan albümün temeli olduğu için grubun en önemli şarkısıdır diyebiliriz. Konserlerde albümdeki sırasında olduğu gibi enstrümantal parça olan tigris'ten hemen sonra çalınır. Ve bu şarkı çalınana kadar seyirciler sık sık "bir bir bir" şeklinde tezahürat yaparlar.

    Bu şarkıyla ilgili diyeceklerim bu kadar. İyi günler, müzikle kalın.
    jimi

mesaj gönder