1. - yaz aylarında köstence'de çok fazla çingene var. türkeye'deki yaşayış tarzları ile romanya'daki yaşayış tarzları arasında pek fark yok. kendilerine aslen nereli olduğunu sorduğunuzda türküm diyorlar bu yüzden romanya'da türk olduğunuzu belirttiğiniz zaman değişik gözle bakan insanlar mevcut.
    - bence öyle çok da ingilizce bilen insan yok hatta önemli turistik mekanlarda bulunan bazı cafelerde ingilizce menü yoktu. böyle durumlarla ben romanya'da çok karşılaştım.
    - genel olarak kiliselerinin dış mimarileri hoş gidilip görülecek kadar bir olayı yok ama gidildiği zaman mutlaka gezilmeli.
    - ülkenin para birimi lei ve ülke'de genel olarak hayat ucuz. - plajları çok sığ. 30 metre açılıyorsun su ancak boynuna geliyor.
    - resmi kaynaklarda nüfusları 21.5 milyon civarındadır ama ülkedeki durağanlıktan dolayı 3, 4 milyon kadarı farklı avrupa ülkelerine gitmiş olduğu tahmin edilmekte.
    - ülke'de 2.5 milyon kadar macar yaşamakta belirli statülere sahipler.
    - ülke'de yine 70.000 kadar türk yaşamakta.
    - bükreş'de bir tane atatürk büstü var. üstünde türkçe ve romence yurtta barış dünyada barış yazıyor. ülkedeki türk azınlığı cumhuriyet bayramlarını bu anıt etrafında kutluyor.
    - çingeneler genel olarak türkleri seviyor ama fazla güvenmemekte fayda var. bir de faytonculuk gibi bazı iş dalları tamamı ile çingenelerin ellerinde eğer faytona falan binecekseniz pazarlık edin. 90 lei'yi ben 60'a düşürmüştüm mesela.
    -su türkiye'ye göre pahalı, ulaşım ise ucuz.

mesaj gönder