1. ingilizce kökenli bir kelime olup kelime anlamı vahşi/şiddetli/sert vokaldir. yurtdışında uzun yıllardır kullanılan ve bilinen, bizde 90'ların başında pentagram'ın ara ara kullandığı ama 2000'lerin sonuna doğru hayko cepkin'le tanınan bir vokal tekniğidir. sanıldığı gibi boğaz ya da gırtlakla hiçbir alakası yoktur. teknik tamamen nefesi doğru kullanmayla alakalıdır. bu da diyaframı iyi kullanabilmeye bağlıdır. ve tabi ki de rastgele ve kontrolsüz yapılan bir teknik değildir.

    düz dinlenildiğinde pek bir anlamlı gelmese de şarkıların uygun yerinde uygun notada yapıldığında çok güzel durmaktadır. her isteyen de pat diye yapamaz bunu. öncesinde şan eğitimi alınmış olması gerekmektedir. bilinçsiz yapıldığında boğazdan ses çıkartmaya çalışma sonucu ses tellerine zarar verilebilir.

    peki neden şan eğitimi gerekiyor? aslında burası biraz üzücü. sebebi de şu. başta dediğim gibi diyaframı kullanmayla alakalı bir teknik. insanlar da her diyaframlı hayvan gibi doğduğundan itibaren aslında diyaframını kullanarak nefes alır. çünkü bu daha sağlıklıdır ve daha çok hava alınabilmesini sağlar. ama göğüsten nefes almak daha kolay olduğu için insan zamanla diyaframı bırakıp göğüse geçer. böylelikle brutal vokal yapabilecek olan insan, tekrar eğitim alarak eski yetisini geri kazanmaya çalışır.

    şahsen ben tamamı brutal vokalden oluşan şarkıları pek sevmiyorum. ne yalan söyleyeyim ağır geliyor bana. ama şarkılarda ara ara kullanıldığında çok güzel bir tat verdiğini düşünüyorum.
    jimi

mesaj gönder