1. ufku iki katına çıkarabilecek gibi olmasa da hapishanenin doğuşu kitabında yer alan, ilgimi çeken, cezaya ilişkin bazı kasvetli ve tarihi bilgiler.

    "...suçun herkesin önünde itiraf edilmesi uygulaması fransa'da ilk kez 1791'de kaldırılmış, kısa süreli bir geri dönüşten sonra, 1830‘da yeniden kaldırılmıştır; kazığa bağlama ise 1789’da ilga edilmiştir; ingiltere için bu tarih 1837'dir..."

    "damgalama^:suç işlediğine dair iz bırakmak, bir uzvun kesilme vb.^ ingiltere'de (1834) ve fransa'da (1832) kaldırılmıştır; hainlerin parçalanması cezasını ingiltere 1820'de artık tam olarak uygulamaya cüret edememektedir (thistle- vvood'un gövdesi parçalara ayrılmamıştır). yalnızca kamçılama hâlâ bazı cezalandırma sistemlerinde (rusya, ingiltere, prusya) varlığını sürdürmektedir..."

    "fransa'da infazların ılımlılığına bir süre dayatmıştır. baba katilleri ve onlarla aynı düzlemde görülen hükümdar katilleri, darağacına kara bir örtüyle götürülüyorlar; 1832 tarihine kadar burada elleri kesiliyordu."

    "1760'ta ingiliz hukukunda yer alan idamlık 160 suç saymaktaydı ve bu rakam 1819'da 223'e çıkmıştı."

    avrupa'da neredeyse 19. yüzyılın ortalarına kadar ayin benzeri törensel gösterilerde suçlu bedenini, çeşitli işkence usulleri ile "1000 defa öldürmek" için azap çektirme görülüyor. öyle ki fransa'da belli bir dönem kafa kesme cezası soylu cezası olarak görülmüş.

    1 aralık 1789'da guillotin'in önerisiyle onaylanan "mahkum başına tek bir ölüm ve bu ölüm tek bir darbede" hükmü ile ilk olarak 1792'de kullanılmaya başlanan giyotin yaygınlaşıyor.

    (bkz: hapishanenin doğuşu - michel foucault)

mesaj gönder