• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
the parallax view - alan j. pakula
etkileyici bir politik gerilim olan parallax esrarı, bir adamın paranoyasının nasıl inanılmaz bir gerçeğe dönüştüğünü anlatıyor. warren beatty bir haber muhabiridir ve yedi meslektaşı ile aday bir politikacının öldürüldüğüne tanık olur. dişer yedi kişi kazalarla hayatını kaybedince muhabirimiz durumdan şüphelenmeye başlar. yapılan resmi açıklamalar cinayetten akli dengesi yerinde olmayan bir adamın sorumlu olduğu yönündedir. ancak o bunun profesyonel katillerce organize edilmiş bir suç olduğunu düşünmektedir.
  1. 1974 yapımı, warren beatty nin oynadığı, alan j. pakula filmi.

    çekildiği dönemin politik hayatının şartlarını göz ardı etmeden değerlendirmemiz gereken filmlerden aslında. jfk suikasti, soğuk savaş, nixon olayı, kore - vietnam savaşları ve muhtemeldir ki paranoyanın tepe yaptığı yılların komplo teorileri akla getirilerek izlenirse eğer, açılış sahnesinden itibaren gerilimin doruk yaptığı ve kafayı oldukça meşgul eden muhteşem bir paranoya filmi.

    !---- spoiler ----!

    bir senatör yanında eşiyle etrafında yeterli koruması olmadan, kendisini neredeyse hedef tahtasının orta noktası gibi belli eden kırmızı bir itfaiyeci baretini kafaya takmış şekilde geçit töreninde açık bir aracın üzerinde selamlıyor insanları. burada aklımıza jfk suikasti geliyor ve " işte şimdi yiyecek head shot ı " diyorsunuz. ancak beklenti, yerini süregelen bir gerilime bırakıyor ve hiç beklemediğiniz bir anda son buluyor senatörün hayatı. açılıştaki bu gerilim filmin genel havasını da yansıtıyor. burada tamda komplo teorilerinin hayat bulduğu bir suikast gösteriliyor aslında bize. silahı ateşleyenle, ateşlediği sanılan kişi farklı, tanıdık bir hikaye. ancak cinayeti işleyen, elinde silahla yakalananı yem olarak kullanıp kaçmayı başarıyor. sonrasında gene tüm komplo teorileri ile örtüşecek şekilde, suikastın üzeri devlet kanalıyla çözüldü denilerek kapatılıyor. bundan sonrası suikast sırasında olay yerinde bulunanların birer birer öldürülmesi ve etrafta bulunan gazetecilerden birisinin olayı çözmeye çalışmasını gösteriyor. suikastları işleyen bir " şirkete " atıf yapılarak, suikastçilerin " işe giriş sınavlarını " ele geçiren gazeteci, bir yolunu bularak bu kişilik testini doğru sonuçlarla çözerek kendisini şirketin bir parçası yapmaya çalışıyor, yani avken avcı olmaya çalışıyor, hatta bizi de buna bir süre inandırıyor. şirkete katılma aşamasında yaklaşık bir 5 dakikalık beyin yıkama olarak algıladığım ve aklıma " the manchurian candidate " filmini getiren bir sahne var.

    ancak, aslında av olmaktan hiç bir zaman kurtulamadığını da etkileyici bir final sonunda öğreniyoruz.

    !---- spoiler ----!

    kurulan olay örgüsü, gerilimin azalmaması, kurgudaki bazı kopuk - hızlı geçişlere rağmen film hiç sıkmadan götürüyor kendisini ve bu tip paranoya filmleri arasında en üstlerde ki yerini alıyor.

mesaj gönder