1. dilimizin yapmak için evrildiği iddia edilen şey
    ".... bu teoriye göre dilimiz dedikodu yapmak için evrilmistir ve homo sapiens her şeyden önce, sosyal bir hayvandır, sosyal işbirliği hayatta kalma ve üreme için kritik öneme sahiptir. kadın ve erkekler için aslanlarin ve bizonun yerini bilmek yeterli değildir. asıl önemli olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve hilebaz olduğudunu bilmektir.
    birkaç düzinelik bir grupta sürekli değişen ilişkileri takip edebilmek için edinilmesi ve depolanması gereken bilgi miktarı inanılmazdır. tüm maymunlar sosyal ilişkilerle yakından ilgilidir, ancak etkin bir biçimde dedikodu yapamazlar. neandertaller ve arkaik homo sapiensler de muhtemelen birbirlerinin arkasından rahatça konuşmazdı. dedikodu sıkça kötülenen ama aslında kalabalık gruplar halinde işbirliği yapabilmenin de temelini oluşturan bir beceridir. modern sapiens'in yaklaşık 70 bin yıl önce, edindiği yeni dil becerisi, ona saatlerce dedikodu yapabilme şansı verdi, kime güvenebileceğine dair bilgi, küçük grupların daha büyük gruplara dönüşmesine dolayısıyla da sapiens'in daha sıkı ve karmaşık işbirliği yöntemleri geliştirmesine yol açtı.
    dedikodu teorisi ilk başta şaka gibi gelebilir ama pek çok çalışma bunu destekliyor. bugün bile insanlar arasındaki iletişimin büyük bölümü, ister e posta ister telefon konuşması veya gazete sütunları olsun, dedikodudan oluşur. bu durum bize o kadar doğal gelir ki dilimiz özellikle bu amaç için evrilmiş gibidir."

    hayvanlardan tanrılara sapiens - yuval noah hararı

mesaj gönder