1. doran nymeros martell, dorne lordu ve güneş mızraği prensidir. dikkatli ve düşünceli bir adamdır. görev başındayken asla duygularını belli etmez. gut hastalığı nedeniyle yürüyememektedir. 5 kralın savaşında tarafsız kalmaya çalışmışsa da öldürülen kız kardeşi elia martell'in intikamını almak için karar değiştirmek zorunda kalmıştır. hastalığı nedeniyle halk içine nadiren çıkar, düşmanlarına güçsüz görünmek istemez.

    doren 248 al'de doğmuştur. babasının ve annesinin adı kitaplarda belirtilmemiştir. doran ilk oğuldu, ve dorne'yi yöneten annesinin varisiydi.

    kardeşleri: mors, gençliğinde öldü. olyvar, gençliğinde öldü. elia, 257'de doğdu, 283'te öldü. oberyn, 258'de doğdu, 300'de öldü.

    olyvar ve mors'un erken ölümleri doran'ın yalnız büyümesine neden oldu. bu onun duygularını açığa vuramamasına neden olmuş olabilirdi. tuz sahilini yönetiyordu. (salt shore.)

    karısı norvos'lu mellario ile özgür şehirlere yolculuk ederken tanıştı. birbirlerine aşık oldular ve evlendiler. mellario onun karısı olmak için yeterince soyluydu. westeros'ta genellikle siyasi evlilikler yapıldığı için aşk evliliği bulmak zordu. çiftin üç çocuğu oldu.

    aşk evliliği yapmalarına rağmen mutlu değillerdi. mellario dorne geleneklerine alışamamıştı. trystane'in doğumundan kısa süre sonra quentyn toprak sahibi olmak ve lord anders yronwood'u korumak için gönderildi. bu yronwood hanesi ile barışı sağlamak amacıyla yapılmıştı. fakat doran'ın kardeşi olyvar daha öncesinde lord ormond yronwood'u öldürmüştü. mellario bunu kabul etmedi ve geri döndü.

    ellilerinde doran gut hastalığından dolayı bayağı sarsılmış ve tekerlekli sandalye olmaksızın neredeyse hiç yürüyemez hale gelmişti. martell'lerin yaz evi olan su bahçesinde çocukların oyununu seyrederak mükemmel zaman geçirmişti. halkın kendisini görmesini önledi ve hastalığını düşmanlarından saklamak amacıyla sadece güvendiği saraylıları ve danışmanlarına göründü.

    doran'ın annesi robert'ın isyanı sırasında veya çok az bir zaman sonra ölmüştü ve doran onun varisi oldu. marteller targaryenlere bağlıdır ve savaş sırasında onları desteklemişlerdir.
    dizide alexander siddig tarafından canlandırılmıştır.

mesaj gönder