1. 15 kasım 1738 almanya doğumlu ingiliz gökbilimci ve bestecidir. 25 ağustos 1822'de 97 yaşında ölmüştür.
    ilk önce müziğe ilgi duymuştur. askeri bandolarda çalışmış 24 senfoni bestelemiştir. 26 yıl müzik öğretmenliği yaptıktan sonra ilgisi zamanla matematiğe daha sonra ise astronomiye yönelmiştir. kendi yaptığı teleskop ile 1781 yılında uranüs gezegenini, uranüs'ün titania ve oberon uydularını, satürn'ün ise enceladus ve mimas uydularını keşfetmiştir. kendi teleskobunu yapması 8 yıl sürmüştür. basit teleskoplar yapıp satarak kendi teleskop masraflarını çıkarmıştır.
    mars'ın ve jüpiter'in güneş'in çevresinde ne kadar zamanda döndüğünü, jüpiter'in basıklığını, uranüs ve satürn'ün yörüngesini, 800 küsürde çoklu yıldız sistemi keşfetmiştir.


    bunun yanı sıra ışıktaki bazı renklerin diğerlerine göre daha fazla ışık taşıyıp taşımadığını araştırır. ışık tayfının dışına her renk için ayrı termometre koyup sıcaklıklarını ölçer. birde kontrol için kırmızının biraz ilerisine termometre koyup onunda sıcaklığını ölçer. her rengin farklı bir sıcaklığı olduğunu anlar ve bu sıcaklığın mavi renkten kırmızı renge gittikçe arttığını fark eder. daha sonra kırmızının biraz ötesindeki termometreyi kontrol edince bu termometrenin sıcaklığının tüm renklerden daha sıcak olduğunu gözlemler ve kızılötesi ışınımı (infrared) keşfetmiş olur. ( cosmos: a spacetime odyssey'in yanılmıyorsam 5. bölümünde bu konudan bahsediliyor.)

    ayrıca asteroit kelimesini astronomi literatüre de bu adam sokmuştur. kısaca her bir bokla ilgilenmiş hepsinde de başarılı olmuştur. hatta mercanların hücre duvarlarının bitkisel değil, hayvansal bir formda olduğunu kanıtlamıştır.
    benim favorim ise güneş dahil tüm gezegenlerde yaşam olduğuna inanması.

mesaj gönder