• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.56)
Yazar harper lee
bülbülü öldürmek - harper lee
1960 yılında yayımlandığından bu yana bütün edebiyatseverlerin gönlünde özel bir yer edinen, pulitzer ödüllü bülbülü öldürmek, amerika'nın güneyinde yaşanan ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuk kahramanın, scout finch'in gözünden anlatıyor. harper lee, kullandığı yalın ama çarpıcı dil aracılığıyla adalet, özgürlük, eşitlik ve ayrımcılık gibi hâlâ güncel temaları, scout'ın büyüyüş öyküsüyle birlikte dokuyarak, iyilik ve kötülüğü hem bireysel hem de toplumsal düzeyde mercek altına alıyor. bir "zenci"nin haksız yere suçlanması üzerinden gelişen olaylar; önyargılar, riyakârlık, sınıf ve ırk çatışmalarıyla beslenen küçük amerikan kasabasının sınırlarını aşıp, insanlar arası ilişkide adaletin ve dürüstlüğün önemini anlatan evrensel bir hikâyeye dönüşüyor. etkileyici gerçekliği ile ürperten, "insani" vurgusuyla sarıp sarmalayan, çağdaş dünya edebiyatının en önemli örneklerinden biri olan bu klasik roman, ülker ince çevirisiyle tekrar türkçede. "istediğin kadar saksağanı vur vurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır."(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. an itibariyle bitirdiğim kitap. belli başlı beğendiklerimi sıralayacak olursam

    -kitaptaki karakter analizi çok başarılı. yani biz bir olaya bayan dubose un ya da atticus un nasil bi tepki vereceğini kendimiz önceden tahmin edebiliriz.

    -dönemin siyasi,kültürel yapısı alttan alttan çaktırmadan verilmiş ve okuduktan sonra bikaç bilgi kalıyor aklınızda güney amerikayla ilgili.

    - kitapta anlatilan ayrimciligin cok yuzeysel kaldigiyla, cocuklarin büyüme evresinin sıkıcı ve uzun bi bicimde anlatildigiyla ilgili bicok elestiri gördüm. evet bu açidan belki bazı okurları sıkabilir kitap ve gerçekten de ayrımcılık/ırkçılık yüzeysel, birkaç cümle bazında yerleştirilmiş kitapa. ama bana kalırsa tüm kitap, sonunda sizi etkiliyicek tek bir paragraf/cümle için bile okunabilir. !---- spoiler ----!

    ki bu cümle de benim için ewel in ölümünden sonra scoutun dedigi "evet bu bülbülü öldürmek olur" du.


    !---- spoiler ----!

    - ayrımcılığın çocuk gözüyle anlatılması çok başarılı ve etkileyici olmuş ayrıca yeni bir edebi zevk katmış kitapa.


    !---- spoiler ----!
    “ne var ki bir incil, birinin elinde babanın elindeki viski şişesinden daha kötü olabilir.”

    “aklı başında kişiler yeteneklerinden gurur duymazlar.”

    “insanların çoğu iyidir, scout, yeter ki sen onları bir gün gör."
    !---- spoiler ----!
    kup

mesaj gönder