• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.67)
Yazar albert camus
sisifos söyleni - albert camus
"gerçekten önemli olan bir tek felsefe sorunu vardır: intihar. yaşamın yaşanmaya değip değmediği konusunda bir yargıya varmak, felsefenin temel sorusuna yanıt vermektir."albert camus, ikinci dünya savaşı yıllarında yayımladığı deneme kitabı sisifos söyleni'nde, yaşamın anlamsızlığı, varoluşumuzun saçmalığı gibi intihara yönelen temaları, tarihin ve edebiyatın belirli bazı kişilikleri üzerinden ele alır. tahsin yücel'in dilimize kazandırdığı eser, xx. yüzyıl felsefe tarihinin en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilmiştir. tanrıların, hep yeniden aşağıya yuvarlanacak olan taşı tepeye çıkarmakla cezalandırdıkları sisifos, cezasını bilinçli olarak kabullenmiştir, tekrar yuvarlanacağını bildiği halde taşı bütün gücüyle yukarı taşır. camus saçma kavramını işte bu noktada tanımlar: boşuna olduğunu bildiği halde direnen insan. yaşamın anlamı ancak, dünyanın saçmalığını ve yenilginin daima tekrarlanacağını bile bile kötülüğe direnmek olabilir, insanlığa gerçek boyutlarını ancak bu başkaldırı kazandırabilir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. okurken çok kere düşündüm “uyumsuz” yerine hangi kelime kullanılabilir acaba? (orijinalde absürde/saçma olarak geçiyor fakat saçma olan insan değil, yaşamın kendisi) uyumsuz, bir türlü istediğim anlamı vermedi verenini de bulamadım. bence bu kelimeyi bulmak için sokaklara dökülmek gerek, şehir meydanlarına çadır kurup katılımcılara ekmek arası kavurma dağıtmak gerek. dombra eşliğinde uyumsuzu düşünmek bir çözüme kavuşturmak gerek.

    sisifos bedbahtı kayayı yukarı çıkarır, tepeye gelince kaya tekrar aşağı yuvarlanır. bakar yukarıdan taşın yuvarlandığına sonra tepeden aşağı salınarak iner. tekrar yüklenir yine çıkarır tepeye ve kaya tekrar yuvarlanır. arkasından bakar hala bir ümit vardır iner ve tekrar yüklenir yükünü. tekrar yuvarlanır. sonsuzda bir yerde öyle bir an gelir ki bıkar bu döngüden. kaya yüklenilir, tepeye çıkarılır tepeden aşağı tekrar yuvarlanır. yine arkasından bakar kayanın ama bu sefer farklı bir gözle, çaresizce, gider peşinden yine yüklenir kayayı tepeye çıkarır ama ümitsizce, bilir düşeceğini yine ama başka yapacak bir şeyi var mıdır? her şeyin bilincine vardığında artık o uyumsuzdur, saçmadır. saçma olan tekrar yuvarlanacak kayayı her seferinde yeniden yüklenmektir, saçma olan bunun bir alternatifinin olmamasıdır. intihar bir yaşama biçimi ya da direnme biçimi değildir. alternatif olamadı hiçbir zaman yaşamaya, ama saçmayı yaşamak işte bu uyumsuzun işidir. bu yüzden uyumsuzdur çünkü müslüman değildir.

    insan kendini öldürmemek için tanrı’yı yarattı, derken bahsi geçen saçmayı yaşamak tam da uyumsuzun işidir. bu saçma yaşamın içine fırlatılan uyumsuz için bir kelime bulabilir miyiz? işte bu kitabın çevirisi bu yüzden boktandır.
    abi

mesaj gönder