1. tr: fırsat maliyeti - mikroekonomi teorisinde; bir diğerinden bağımsız olarak hariç tutulan (mutually exclusive) eldeki kısıtlı kaynak alternatifler içinden karar verilmesi gerektiği durumundaki seçimin fırsat maliyeti; vazgeçilmiş en iyi alternatifin değeridir.
    örneğin; sabah okula gideceksiniz, 20 dk daha uyuyup direkt okula gidebilir, ya da 20 dk daha uyumayip hızlı bir sabah kahvaltısı yapabilirsiniz. diyelim ki 20 dk daha uyumayı seçtiniz. bu durumda fırsat maliyetiniz tercih etmediğiniz sabah kahvaltınız oluyor. kaynaklar kısıtlı yani eviniz okula yakın değil, veya babanız sizi okula araba ile bırakamaz gibi.

    bu durumda en iyi seçimin yapıldığı varsayılır, bu da yapılabilir ikinci en iyi seçimin faydasının mutlu etmeyeceğinin ortaya çıkardığı maliyettir. fırsat maliyeti ekonominin anahtar terimlerinden biridir. kıtlık ve seçim arasındaki temel ilişki olarak adlandırılır. eldeki kısıtlı kaynakları en verimli şekilde kullanma görüşünde çok önemli rol oynar. bu yüzden fırsat maliyetleri parasal ya da finansal maliyetler ile kısıtlı değildir. vazgeçilmiş üretimin gerçek maliyeti; kaybedilmiş zaman, memnuniyet ya da işe yarar olarak göz önünde bulundurulması gereken diğer fırsat maliyetleri faydasıdır.
    sözcük ilk olarak avusturyalı ekonomist friedrich von wieser tarafından türetilmiştir ve 1914 yılında theorie der gesellschaftlichen wirtschaft kitabında kullanılmıştır.

mesaj gönder