1. londra’da yaşayan genç bir kız, kendisine gelen mektupları alıyor şöyle bir baktıktan sonra özür dileyerek postacıya geri iade ediyordu. bu nedenle para ödemiyordu. belli bir süre devam eden bu durum posta idaresinin dikkatini çeker. durum teşkilat başkanına bildirilir. başkan genç kızın maddi zorluk içinde olabileceğini düşünerek posta bedelinin işletme tarafından ödenmesini ve mektupların genç kadına verilmesini söyler.

    mektuplar genç kıza bedelsiz olarak verilir. ancak kendisinden ilginç bir yanıt alınır. “çok teşekkür ederim. ben mektupları almıyorum çünkü içleri boştur. mektupları nişanlım gönderiyor. kendisiyle anlaştığımız çok küçük bazı işaretleri zarfın üstüne koyuyor ve ne demek istediğimizi anlıyoruz ve böylece haberleşiyoruz” der.

    posta idaresi başkanı mr. rowland hill, bu açık yürekli genç kadına teşekkür eder. posta idaresinde artık yeni bir sistem uygulamaya konur. eski düzen değiştirilir ve ücret bu defa alan yerine gönderenden alınır.

    posta ücretinin ödenmesinde ve denetiminde kolaylık sağlamak amacıyla, zarfın üzerine yapıştırılan, bir penny değerinde küçük siyah bir kağıt üretilir. tarih 06 mayıs 1840’tır . ve ilk pul üretilmiştir. mr. rowland hill, pulların babası lakâbını alır. ingiltere kraliçesi, hizmetlerinden dolayı kendisine, “sir” ünvanını verir.

    daha sonra pullar kraliçe, kral ve önemli kişilerin, olayların, ulusal özel günlerin ve bunun gibi figürleriyle basılır.

    meraklı bir hanım pulları aldığı mektuplardan sökerek, evinin bir duvarına yapıştırmaya başlar. pullar çoğalınca arkadaşlarının dikkatini çeker. pul biriktirenler çoğalır. böylece de pul koleksiyonculuğu ( filateli) başlamış olur.

    **dünyada bütün ülkelerde, basılan pullar o devletin ismini taşır. tek bir istisna vardır. o da pul'u ilk defa basıp kullanan ingiltere olduğundan bu devletin pullarında ismi kullanılmama özelliği vardır.

    http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr/Yazi.aspx?ID=2477

mesaj gönder