aslı erdoğan

Kimdir?

1967 istanbul doğumlu. bilgisayar mühendisliği ve fizik okudu, yüksek lisansını cern’de (avrupa yüksek enerji fiziği labaratuarı) hazırladı. rio de janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti, iki yıl güney amerika’da yaşadı.  ilk romanı kabuk adam 1994’te, öykü kitabı mucizevi mandarin 1996’da yayınlandı. tahta kuşlar adlı öyküsü, deustche welle ödülü kazandı, dokuz dile çevrildi. ikinci romanı kırmızı pelerinli kent (1998), fransızca, norveççe’ye çevrilerek astes sud tarafından yayınlandı, gyldendal yayınları’nın ”marg” (omurilik) serisi’ne seçildi. radikal’de yazdığı köşe yazıları bir delinin güncesi ve bir kez daha adlı kitaplarında toplandı.  şu anda beş dile çevrilmekte olan aslı erdoğan, ”geleceğin 50 yazarı” arasında gösterildi. 2004’te hayatın sessizliği adlı çalışması yayınlandı. 2009’da çıkardığı son kitabı ise taş bina ve diğerleri.

 

  1. "bu gece, yüreğimde tutsak bir kuş, kafesine çarpa çarpa yaralar açıyor vücudunda. yazmak zorundayım. size yazmak zorundayım." mucizevi mandarin - aslı erdoğan

    düşünce tutsak edilemez. yazmak suç olamaz. aslı erdoğan gibi bir yazarın tutsak olduğu bir ülkeden de bir bok olmaz.

    Özgür Gündem gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi olan edebiyatçı-yazar aslı erdoğan hakkında tutuklama kararı verilmesinin ardından Change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlatıldı.

    İmza kampanyası metninde, Özgür Gündem gazetesinde köşe yazması ve gazeteyle ilişkisi sebebiyle tutuklanan Aslı Erdoğan’ın dünyanın en iyi edebiyatçıları arasında olduğu vurgusu yapılarak, Erdoğan’ın yaşadığı sağlık sorunlarına ve bunun yarattığı zorlanmalara dikkat çekildi.

    Ahmet Altan, Ayşe Kulin, Buket Uzuner, Ece Temelkuran gibi edebiyatçıların tarafından imzaya açılan metni hazırlayan isimler şöyle:

    Hasan Ali Toptaş, Ahmet Altan, Ayşe Kulin, Buket Uzuner, Latife Tekin, Ahmet Tulgar, Ahmet Ümit, Celil Oker, Mehmet Murat Somer, Cem Akaş, Kemal Varol, Mahir Ünsal Eriş, Murat Uyurkulak, Yekta Kopan, Ece Temelkuran, Aslı Tohumcu, Murat Yalçın, Hatice Meryem, Oya Baydar, Irmak Zileli, Yiğit Bener, Akif Kurtuluş, Erendiz Atasü, Behçet Çelik, Berna Durmaz, Asuman Susam, Sırma Köksal, Akın Sevinç, Melek Ulagay, Canan Tan, Ahmet Cemal, Enver Aysever.

    Romanları 15 dilde çevrilen ve uluslararası övgüler alan yazar Erdoğan, Lire dergisinin düzenlediği organizasyonda “Geleceğin 50 yazarı” arasında yer almıştı.

    aslı erdoğan derhal serbest bırakılsın!

    kaynak: imc tv

mesaj gönder