• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
turing'in hezeyanı - edmundo paz soldan
nobel ödülü sahibi ünlü yazar mario vargas llosa tarafından "yeni neslin en önemli latin amerikalı yazarları" arasında ilk sırada gösterilen, juan rulfo kısa hikaye ve bolivya ulusal kitap ödülleri sahibi josé edmundo paz soldan "turing'in hezeyanı" romanında neo-liberal posta bütünmüş anti-demokratik iktidarların karakteristiğini sanal dünyada bir nevi gerilla savaşı sürdüren "hacker"ler üzerinden anlatıyor.

yedi karakter arasında gidip gelerek aktarılan hikaye kimi zaman başkent sokaklarında kimi zaman ülkeyi kasıp kavuran sofistike bir bilgisayar oyunu olan "playground'un sanal dünyasında polisiye bir kurguyla baş döndürücü bir tempoda ilerliyor. paz soldán hacker figürünü internet sitelerini parçalamak için değil sanki parçalanmış gerçeği ortaya çıkarmak için kullanmış. playgraund'un mükemmel atmosferinde sanal dünya gerçek dünayı, sahte kimlikler geçek dünyadaki kimliklerin sahteliğini temsil ederken paz soldán da baskıcı diktatörlükle neoliberal politikalar, bürokratik hükümet ve devlet terörü arasındaki içiçe geçmiş ilişkileri açığa çıkarıyor.

felsefi, ahlaki, toplumsal ve kültürel pek çok alana doğru genişleyen hikayesinde suçluluk ve travma, kişisel ve kolektif sorumluluk gibi temalarla bir diktatörün ayakta kalması için bürokrasi ve orta sınıflarla kurduğu suç ortaklığını da teşhir eden "turing'in hezeyanı" latin amerika edebiyatının geleceğini temsil eden güzel ve önemli bir roman.
  1. yeni dönemin önemli latin amerikalı yazarlarından biri olarak gösterilen bolivyalı yazar edmundo paz soldan romanı turing'in hezeyanı kapitalizm tarafından vahşice kemirilen 90'lı yıllar ve sonlarında geçiyor.

    paz soldan tarafından ele alınan mesele, mr robot sevenlerin ilgilenebileceği, bilişimin gelişmesiyle birlikte kapitalizme direnmeye çalışan, modern mit niteliğinde kandinsky isimli bir hacker ve bu hackera bağlı grupların sistemde yol açtığı ağır kayıplar söz konusu. fakat kitap, konuyu yalnızca hacker açısından ele almıyor. 7 karakterin, geçmiş ve şuan arasında çeşitli sürüklenişlerini tadıyoruz. yer alan karakterlerin ortaya serpilişi kitabın sonlarına doğru büyük değişimlere gebe oluyor.

    eşini bir fahişe ile aldatan kriptoanalist turing, hayatının son 25 yılını şifreleri çözmeye adamış ve bu konuda oldukça başarılı olmuştur. ancak yeni gelen yönetici ile buruk bir terfi alıp alt katta arşiv odasına hapsolmuştur.

    turing'in kızı flavia, vaktinin büyük bir kısmını, dünyayı kasıp kavuran 'playground' isimli sanal bir oyunda geçirmektedir. gerçek ve sanal dünyanın kesiştiği noktada pek de bir dirayet gösteremeyen flavia anne ve babası arasında yaşanan gerilimlerinden etkisiyle bu kasırgadan kaçışı playground ile sağlamaktadır. kendine ait bir blogu olan flavia, kendi becerileriyle hackerlar hakkında da geniş bir bilgiye sahiptir.

    hacker kandinsky ise yeteneklerinin keşfi üzerine, kapitalizmin ellerince can çekişen ailesi ile birlikte yaşamayı bırakan, zamanını savunduğu değerler uğruna harcamaya yemin etmiş, şirket ve devlete karşı hiçbirini yüz yüze tanımadığı ekibi ile birlikte dijital kodlarla yola çıkar.

    bunlar dışında geriye kalan karakterler, kripto odasının yeni başkanı, ramirez graham, ,turing'in eşi, savcı gustavo cardona ve son olarak odanın eski başkanı albert adında gizemli, delirmiş ve hastanede yataktaki bir adam.

    turing'in hezeyanı klişe bir özgürlük macerası değil. sıkıştırılmış insanlığa dair bir umut da barındırmıyor. paz soldan'ın bu romandaki en büyük başarısı belki de sisteme tepeden değil de merkezin içinden bakmaya çalışması. buradaki insanlar geçmişin hayaletleri içinde sıkıştırılmış. kitabın sonuna doğru tüm karakterlerin yaşadığı en büyük buluşma kimlik problemi üzerine oluyor. vahim ve aciliyeti olan büyük bir kayıp, özellikle turing ve kandinsky için.

    güzel mi eh işte, filmi gelir.

mesaj gönder