• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.33)
hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann - felix herngren
felix herngren'in 2013 yapımlı filmi, allan karlsson'un 100 yaşına bastığı gün huzur evinin penceresinden atlayıp ara ara renkli geçmişine dönmesini ve inanılmaz heyecanlı geleceğine koşmasını konu edinir.

film, jonas jonasson'un aynı isimli romanından felix herngren ve hans ingemansson tarafından senaryolaştırılmıştır.

"yüz yaşında camdan atlayıp kaybolan adam" ismiyle türkçeye çevrilen film, 2016 akademi ödüllerinde best achievement in makeup and hairstyling dalında aday gösterilmiştir.
  1. kahkahalara boğmaz belki ama biraz absürd ve çok eğlenceli bir film. ismi de bu absürdlüğüne yaraşır şekilde zaten. hani bizimkiler "yüz yaşında camdan atlayıp kaybolan adam" diye film çekse önce ismine gülerim.
    gerçi yok da değil, yazarken aklıma geldi. (bkz: celal tan ve ailesinin aşırı acıklı hikayesi - onur ünlü)

    bu filmde saflığın ve masumiyetin değeri ortaya çıkıyor. anlatılan hikayedeki herhangi bir sahnede baş kahramanımız allan'ın çocukluğundan itibaren verdiği herhangi bir kararı biz olsak verebilir miydik? neler düşünürdük? işler çığrından çıktığında ne düşünürdük, her şey en güzel durumdayken ne düşünürdük?

    üzerine düşünülmesi gerekiyor aslında. biz masumiyetimizi ne ara kaybettik? ne ara çıkarcılığımızla tanıştık?
    belki de biraz ders gibi, bir insan yüz yaşına kadar nasıl yaşar? belki de bu saflıkla ancak yaşanabilir bu kadar. (ha, yüz sene yaşayıp ne yapacaksın, yüz sene de yaşasan son durak kara toprak, o ayrı.)
    belki de hayatında bir kadın olmayınca yaşanabiliyordur o kadar çok, bilemedim. :)

    velhasıl, zaman ayırın, izleyin derim. başlığı açıp altına o güzel yorumu yazarak üstteki "izlemek istiyorum" tuşuna basmamı ve bu sayede daha sonra izlemek istediklerim listesinde görüp izlememi sağlayan g9l9mser arkadaşa selamlar.

mesaj gönder