ernesto che guevara

Kimdir?

ernesto "che" guevara, kısaca che guevara ya da el che...

tıp eğitimi alırken latin amerika’yı baştan başa dolaştı ve bu sayede birçok insanın karşı karşıya kaldığı yoksulluğu doğrudan gözlemleyebildi. bu deneyimler sonucunda bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğuna ikna olarak marksizm’i incelemeye başladı ve başkan jacobo arbenz guzman'ın önderliğinde guatemala’nın sosyal devrimine katıldı.

bir süre sonra 1959 yılında küba’da yönetimi ele geçiren fidel castro’nun askerî nitelikli 26 temmuz hareketi’nin bir üyesi oldu. yeni hükümette çeşitli önemli görevlerde bulunduktan, gerilla savaşı teorisi ve uygulamaları üzerine makaleler ve kitaplar yazdıktan sonra diğer ülkelerdeki devrimci hareketlere katılmak üzere 1965 yılında küba’dan ayrıldı. ilk olarak kongo-kinşasa’ya (sonraları kongo demokratik cumhuriyeti) daha sonra da cia ve amerikan ordusu özel harekât birlikleri’nin ortak operasyonu sonrası yakalanacağı bolivya’ya gitti. guevara 9 ekim 1967’de vallegrande yakınlarındaki la higuera’da bolivya ordusu’nun elinde iken öldürüldü. son saatlerinde yanında bulunanlar ve onu öldürenler, yargısız infaz edildiğine tanıklık etmişlerdir.

ölümünden sonra guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelmiştir. guevara’nın alberto korda tarafından çekilen fotoğrafı "dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü" olarak nitelenmiştir.
  1. "siz bana din ile refaha ulaşmış bir toplum gösterin. ben de size devrim ile geri kalmış toplum göstereyim.”

    "düşmanın yoksa hayatta hiç başarılı olamadın demektir."

    "aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar. onların neden aç olduğunu sorduğum zaman ise; bana komünist diyorlar."

    "en önemlisi, kabiliyetinizi koruyabilmeniz, dünyanın neresinde olursa olsun her haksızlığı kendinize karşı yapılmış gibi hissetme kabiliyetinizi. bu bir devrimcinin en önemli özelliğidir."

    " ne kadar farklı olursa olsun; sana ait olmayana tenezzül etme ve ne kadar basit olursa olsun senin olandan asla vazgeçme."

    " kaybettiğin tek savaş, uğrunda savaşmaktan vazgeçtiğindir. "

    " gerçekçi ol, imkânsızı iste"

mesaj gönder