1. doğru şekilde yapılmadığı takdirde maddi ve manevi açıdan zararlı olabilecek, aslında iyi niyetle ve genelde sağlık için, bazen de çevre yapmak için yapılan aktivite. uzmanı değilim, "şöyle şöyle yapın, haftada en az 3..." gibi cümleler yazmayacağım, sadece karşılaştığım ve belki de bundan sonrasında yaşayacağım sağlık probleminin kıyısından döndüğüm süreci anlatacağım, güven kırıcı olabilir, istemeyen devamını okumasın ;)
    !---- spoiler ----!

    spor salonu üyeliğimin 4. yılındayım, bazen kaytardığım oldu ama hep aynı spor salonuna gittim. ben ve mekan değişmesek de spor salonundaki eğitmenler dönem dönem değişti; vücut geliştirme ödüllü hocalar olduğu gibi, muhtemelen beden eğitimi bölümünden yeni mezun eğitmenler de oldu aynı süreçte.

    spor salonuna gidenler bilir, ilk birkaç (7-9 kez gibi) gidişte sadece kardiyo egzersizi (yürüyüş bandı, eliptik bisiklet, yatay bisiklet, normal bisikletten toplamda yaklaşık 1 saat sürecek antrenmanlar) yaptırılıp bu süre sonunda eğitmenlerden biri size uygun (!) antrenman programı yazarlar. bu programı yazarken de sağlık probleminiz, kullandığınız ilaç, olduğunuz ameliyat var mı diye sorarlar. yine de kadınların uyguladığı program üç aşağı beş yukarı aynıdır; programlar içerisinde kardiyo kısmında sürede oynamalar, 1-2 ağırlık aletinde de değişiklikler yaparlar genelde.

    hem spora devam etme şevkim artsın, hem de o kadar üyelik ücreti veriyorum hocalardan da faydalanmış olayım diye yılda en az bir kere yeni program almak için o dönemki hocalardan birinden randevu aldım. sağlık problemi olarak sadece el bileklerimde ve diz kapaklarımda bağ zayıflığı var, bunu da ilgili hocaya hep belirttim.

    hocalardan birisi bana %9-11 arasında eğimlerde seyreden seviyede ve tempolu yürüyüş bandı yazmıştı. erkek bir hoca, bacak yan kaslarını çalıştıran alette 40 kilograma kadar çıkmamın sorun olmayacağını, kadın bir hocaysa az ağırlık (maksimum 20 kilogram) çok tekrar yapmamın iyi olacağını söylemişti (hemcinsimi dinlememin hata olduğunu öğrenmem zaman alacaktı). karın bölgesi için sadece iki tip mekik, kol için çoğunlukla dumbell, omuz içinse basit makine düzenekli ağırlık indirme çalıştım. geçen sene görüştüğüm hoca da aynı programla uzun süre devam etmenin iyi olacağını söyledi.ama şeytan dürttü beni işte.

    1.5 hafta kadar önce yeni program için başka bir hocayla görüşmeye gittim. diğerlerinden çok daha özenli ilgilendi benimle. 3 yılı doldurduğumu duyunca yazmayı düşündüğü programla, yapabildiğim azami performansı, bana yazılan antrenman programlarını, diz kapağı problemimi duyunca yazdığı program arasında dağlar kadar fark vardı. menisküs olmanın güçlü bir adayı olduğum için başta o bölge kaslarını çalıştıracak basit ama etkili egzersizler, kol için daha önce hiç kullanmadığım aletli egzersizler verdi ve kardiyo olarak toplamda yarım saat eden yatay bisiklet verdi. normalde 2.5 saat süren antrenmanım, sadece 1.5 saatte bitti ama bittiğinde o zamana kadar hiç çalışmayan kaslarımın çalıştığını fark ettim.

    3 yılım boşa mı gitti, yine de hayır, o derece eleştirmem haksızlık olur; sıkılaşma açısından, özellikle el bileğim açısından, zaman zaman daha mutlu/iyi hissetme açısından çok yol kat ettim ama daha verimli olabilirdi ve belki aynı şekilde devam etsem ileride dizlerimden ameliyat olmam gerekecekti.

    demem o ki bilinçsizce spor yapmamak lazım ve sadece bir hocanın dediğine güvenmemek de; sormak, spor sırasında/sonrasında bünyede bir anormallik hissediliyorsa hamlıktan kaynaklanmıyor da olabilir. spor yapayım derken kendinize/sağlığınıza zarar verip üstüne çift yönlü maddi zarara (spor salonu da para gerektiriyor, tedavi de) da girmeyin. yine didaktiğe bağladım ama beni de affedin ;)

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder