• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.71)
yüksek topuklar - murathan mungan
bu hacimli kitap orta yaşın kıyısındaki yalnız bir kadının 5 yaşında bir kız çocuğuyla başbaşa geçirdiği beş günde geçiyor. kolay üstesinden gelinmiş bir zaman dilimi değil ama. adeta minyatür bir günümüz kadın prototipi olan minik tuğde ile yaşadıkları roman kahramanı açısından zengin ama ıstıraplı bir deneyime dönüşüyor ilerleyen sayfalarda.
yüksek topuklar, murathan mungan’dan istanbul, özellikle de beyoğlu ekseninde gezinen uzun bir gözlem ve deneyim kılavuzu olarak okunabilir.
  1. beni murathan munganla buluşturan eser. bu nedenle apayrı bir yeri vardır bende.

    munganın gözlemlerinin eksiksiz (hatta bazı noktalarda fazla bile) olması romanın en yüce güzelliği bana kalırsa. bir kadının iç dünyasını, çelişkilerini, yerli yersiz kuşkularını eksiksiz açıklıyor. okurken tüm bu kadın halleri için kendinizden yada çevrenizden örnekler sürekli aklınıza geliyor. hatta anlatımı o kadar yerinde ve gerçekçi ki onun sizi sizden daha iyi tanıması muhtemel oluyor ve kendinizden şüpheye düşüyorsunuz.

    abartı anlatım, kelime oyunları bolca var. yazarın benzerlikler yaratıp tekerlemeye yakın cümleler kurması ve bununla yazarı yerli yersiz sevindirmesi var.(5 yaşındaki arkadaşının kızına 5 gün bakması gibi).
    murathan munganın anlatım dili genelde böyledir zaten. tüm bunlar onun hikaye ve şiirlerini bu kadar güzel yapar işte. yazarın ilk olarak bu romanını okursanız beğenmeyebilirsiniz belki ama diline aşinaysanız yadırgayacağınızı sanmam.

mesaj gönder