• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.22)
el secreto de sus ojos - juan jose campanella
ülkenin en önemli mahkemelerinden birinde yıllarca sorgu müfettişliği yapan benjamin esposito, görevini bırakarak inzivaya çekilmeye karar vermiştir. bu süreçte, görev yaptığı süre boyunca kendisini oldukça etkileyen bir vakayı kaleme alıp romana çevirmeyi planlamaktadır. yaklaşık otuz yıl önce işlenen bu vahşi tecavüz ve cinayet vakasıyla ilgili detayları yeniden hatırlamaya başlayan adam tekrar bu dava üzerinde çalışmaya ve bu üstü kapanmış suçu aydınlatmaya karar verir. belge ve bulguları yeniden inceleyebilmek için ilk adım eski çalıştığı yere geri dönmektir. esposito için bu süreç adaletin ve vicdan kavramının acı gerçeklerinin su yüzüne çıktığı bir yolculuğa dönüşür.
  1. bu filmi özel yapan birçok neden var. birer kelimeyle bile anlatılacak olsa uzunca bir cümle kurmak zorunda kalabilirsiniz. filmin adından bile başlayabilirsiniz bütün konunun ne kadar özel olduğunu anlamak için.

    spoiler olabilir uyaralım

    suçlulara devlet yaklaşımı, ağır işleyen ceza sistemi, resmi kurumlardaki karışıklıklar, yolsuzluklar, göreve getirilen ya da görevden alınanların ne meziyetlerle seçildikleri, v.b. gibi birçok detay bulabilirsiniz kendi ülkenize benzetebileceğiniz. sanki sizin topraklarınızda geçiyormuş, sizden bir parçaymış gibidir bu film. ilerledikçe daha da çok hissedersiniz bunu. "arjantin mi, yoksa türkiye mi?" dersiniz konuya mekan olan.

    politik kısımlarının yanında yaşam şekilleri ve hayata bakışları da bizler gibidir bu filmdeki insanların. duygusaldırlar ve fedakarlık önemlidir onlar için. tıpkı sandoval'ın yaptığı gibi.

    ölümsüz denilebilecek bir aşk vardır bu filmin içinde; baymayan, sıkmayan ama iliklere kadar da hissettiren ^:üstelik 2 tane^.

    insana ve insan doğasına dair mükemmel tespitler vardır bu filmde. anlaşılması için çok zorlamanıza bile gerek yoktur kendinizi. doğrudan ve açıktır. "herşey değişir ama tutkular asla" der mesela.

    spoiler bitti sanırım

    yazılacak çok şey vardır bu filmle ilgili, ama yapılabilecek en iyi şey ise ana tema olan "susmak"tır belki de..

mesaj gönder