• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.36)
felsefenin temel ilkeleri - georges politzer
bu kitabın amacı, marx ve engels'in ana fikirlerini öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaktır. onun için bu yapıt, birer birer okunacak olan derslere bölünmüş bir elkitabı niteliğini taşır; bölüm sonlarındaki yoklama soruları okura öğrendiklerini saptamak ve kişisel bir araştırma çabasında bulunmak olanağını sağlayacaktır. bu kitap, siyasal ve iktisadi eylemlerini, teorik açıdan aydınlatmak isteyen emekçilere hitap etmektedir. marksistler, pratikten sözettikleri zaman, pratiği dar anlamında ele almazlar. insan pratiği, insanın yerine getirme yeteneğine sahip bulunduğu ve onu belirleyen (bilim, teknik, sanat vb. gibi) hareketlerin bütünüdür; pratik, binlerce yıldan beri biriktirilmiş olan deneyimlerin tümüdür. ancak, bu deneyimi, toplumların dönüştürülmesi ve bireylerin iyileştirilmesi için bugünkü eyleminin yararına en iyi soğurabilen devrimci olabilir. marksist felsefenin görevi açıkça şudur: dünya anlayışı, en genel biçimleriyle, doğanın ve tarihin temel yasalarını açıklar; tahlil yöntemi, her insana ne olduğunu, ne yaptığını ve belirli bir anda kendi varlığını dönüştürmek için ne yapabileceğini anlama araçlarını verir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. felsefe okumak isteyenlerin isim aratınca bu kitap çıktığı için edindiği ilk kitaplardan. çok yanlış bir seçim. felsefeden ziyade bir parti manifestosu gibidir. yanılmıyorsam derslerinden çıkan notlardan oluşuyor. sola dair bir propaganda metni adeta. derinliksiz ve birtakım amaçlara ulaşılmasını amaçlıyor. sol görüşlü olduğunu söyleyenlerin elinde tüm lisans boyunca sürünür. gerçekten sola inananlara ve bunu okuyarak benimseyenlere sözüm yok. ama türkiye'deki solcuların çoğu aynı bu kitap gibi derinliksiz ve kıt. bu kitabı da bu yüzden gezdiriyorlar. suyunun suyu bir metin okumaktansa marx okumak daha güzel bir eylem. zaten türk solunun en büyük problemi marx okumamak. değerli metinleri bir kenara bırakıp politzer okumak saçma geliyor bana.

    kitapta sol kavramlar da kurama yaraşır bir anlatıma sahip değil. ne yazık ki sol literatürün en bilinen ama en boş kitabı. diyalektik materyalizm, emek teorisi ya da kıtlık kavramına dair sadece bildiri şeklinde cümleler geçiyor. herhangi bir açıklama yok. sol literatüre büyük sempati duyarım. çok daha iyi felsefe kitapları var bu konuda.
    sezgi

mesaj gönder