1. bu dine mensup insanlara yani müslümanlara bakılarak , islam hakkında olumsuz kanılara varılması gayet doğal. bunun dayanağı şudur : bizim ülkemizde insanlar genel olarak kültür müslümanı. yani islam onların tercihi değil aslında , islamı benimsemiş bir toplumda islamı tanımadan ve yaşamadan büyüyorlar. sonuç ne oluyor dersiniz ? elhamdülillah müslümanım diyen ama dini yaşamayan hatta ve hatta en temel din şartlarını , islamın şartlarını bile bilmeyen bir nesil , bir topluluk , büyük bir kitle...
    geçen hafta içerisinde kendim duyduğum bir diyalogu aktarmak isterim. iki müslüman (bahsettiğimiz kültür müslümanı) son dönemdeki olaylar hakkında konuşurken sohbet namaza geliyor. birisi soruyor:
    "-sen namaz kılıyor musun?
    +yok.
    -çok şükür ben de kılmıyorum."
    demem odur ki , böyle insanlar azımsanamayacak kadar çok. herkes tabii ki bu seviyede değildir (umarım) ama geri kalan kitlenin de çok bilinçli olduğu söylenemez. dolayısıyla bu insanlara bakıp ; 'bu dinin mensubu böyleyse ben almayayım' , 'bunlar cennete gidecekse ben cenneti istemiyorum' gibi yorumlar yapmak yanlıştır zira o insanların müslüman olduğu tartışılır.
    kimsenin imanını ,inancını sorgulamak bize düşmez ancak ben müslümanım demeyle müslüman olunmaz. dile gelince herkesin müslüman ancak fiiliyata geldiğimizde çok küçük bir azınlığın dinini bilip yaşamaya çalıştığı bir toplum içerisindeyiz. bu yüzden başta da belirttiğim gibi din mensubuna bakarak din yargılanmamalı , bu bir yanılgıdır. din, mensubuna bakarak yargılanacak ise o dini benimseyip ona göre yaşayan birine bakılarak yorum yapılmalı . zaten aksi durumu ne kadar saçma olduğu aşikar.
    son olarak şunu eklemek isterim ki , herkes istediği inanca sahip olabilir . inanç özgürlüğü insanların en temel haklarındandır. ancak inançlar hakkında gerçekten fikir sahibi olmak istiyorsanız objektif olmanız gerekir. taraflı davranmadan düzgün ve titizce incelenmelidir. insan kusurludur. insanın yaşayışından ziyade o din insanın nasıl yaşaması gerektiğini anlatıyor ona bakılmalı.
    rosky

mesaj gönder