1. çok eskilerden faydalı işlevleri olsa da günümüzde bol bol sorun yaratmaktadır kendileri. alt ve üst çenede toplamda dört tane bulunurlar. bazı kişilerde daha az sayıda olabilir. adından da anlaşılabileceği gibi 20li yaşlarda çıkan ya da çıkma çabasına girişen dişlerdir. tabii sağlık alanının hemen her bölümünde olduğu gibi bu çıkma yaşı kişinin yapısal özelliklerine bağlı olarak değişmektedir.

    bildiklerimden yola çıkarak verdiğim ön bilgi dışında asıl amacım kendi yaşadığım çekim sürecini anlatmak aslında. bu yaz hepsini çektirdim. bir tanesi tam çıkmıştı ve en sorunsuz çekileniydi. sanırım 10 saniye gibi bir sürede aldılar benden. iki tanesinin ise uçları çıkmıştı ama direkt olarak çekilebilecek şekilde olmadıkları için etrafındaki yumuşak dokuyu kesip çekilebilecek bir pozisyona getirildiler. ama bunlar da çok sorun çıkarmadılar. bu kesilerden birine dikiş atıldı diğerine ise yanağımı çok gerdireceği için dikiş atılmadı. ve son dişim ise, diğer azı dişlerimin köküne dik açı oluşturacak şekilde kemiğin içinde gömülü haldeydi. tahmin edeceğiniz üzere en sancılısı bu oldu. burada kemiği açıp dişi de kırarak çıkardıkları için işlem biraz baskılı geçiyor ve sonrasında iyileşme süresi diğer şekilde olan dişlere göre uzun oluyor. dişlerimin ikisini diş hekimliği fakültesinde, diğer ikisini de özel bir muayenehanede çektirdim. özel fiyatı cerrahi işlem olan 250 lira normal çekim olan ise 100 lira idi. (özelde çektirmek isteyen olursa en azından neyle karşılaşabileceğini bilsin :))

    son olarak verilecek bazı tavsiyeler:

    *diş çekiminden sonra ağzınıza konan tamponu ilk 30-45 dakika arasında çıkarmayınız.

    *çekim sonrası yanağınıza soğuk kompres yaparsanız şişlik oldukça azalır. ama burada buzu ya da soğuk nesneyi direkt olarak yanağınıza koymayın(bezle sarıp koyabilirsiniz) ve 10-15 dakika tutup 10 dakika ara vererek uygulayın.

    *iyileşmede yara yerinde oluşan pıhtı önemli olduğu için dilinizle ya da başka bir cisimle yara yerini kurcalamayın. tükürmeyin ya da pipetle bir şeyler içmeye çalışmayın.(tükürük kısmı biraz problem oluyor. ağzınızda kanla karışık tükürük olduğu için insanı rahatsız ediyor ama ya yutmaya çalışın ya ağzını açıp akan kısmı peçete ile temizleyin.)

    *ilk 2 saat bir şey yemek içmek yasak. sonrasında ise ilk gün soğuk ya da ılık şeyler için. çiğneme gerektirecek maddeler tüketmeyin.(bence en güzeli bol bol çorba içmek. içerken de işlem yapılmayan taraftan yemeye çalışın. bir de ilk gün olarak belirtilmişti ama ben 3 gün civarında uyguladım belki iyileşme için katkısı olmuştur.)

    *çekimlerden sonra bir antibiyotik, bir ağrı kesici ve bir gargara verilmişti. bunlardan gargarayı ikinci gün kullanmaya başlıyorsunuz. diğerlerini ise işlem günü kullanmaya başlıyorsunuz. (verilen ilaçlardan en sıkıntılısı antibiyotik oldu ben de. çünkü çok fazla bulantı yaptı ve ishal de yaptı. bunlar ciddi boyutta olursa doktorunuza başvurmanızda yarar var. bir de kemiğin içinde gömülü olan dişime işlem sonrası bir ilaç sürdüler. ilaç gerçekten çok kötü kokulu ve bu da bulantıyı arttırdı ama maalesef buna yapacak bir şey bulamadım. zaten 2 gün sonra kendiliğinden geçti ama geçene kadar çok kötüydü. ayrıca gargara bittikten sonra 1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı tuz atarak kendi gargaranızı da yapabilirsiniz.)

    *şişmeyi engellemek için yatarken yüksek yastık kullanmak da faydalı sonuçlar veriyor. ayrıca çekilen yer iyileşene kadar o tarafınıza yatmazsanız iyileşme daha hızlı olur.

    *ilk gün sızıntı şeklinde kanama olması normal ama bu şiddetli olursa yine doktorunuza görünmekte fayda var.

    *eğer dikiş atıldıysa dikişleriniz 1 hafta-10 gün sonra alınıyor. fazla kalırsa iltihap yapıyorlarmış.

    *bu süreç içinde diş bakımınıza yine eskisi gibi devam etmeye çalışın. çünkü kötü ağız hijyeni olursa bakteri üremesi artar ve yine iltihap olabilir hatta daha ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

    *son olarak eğer gerekli görüldüyse çok bekletmeden çektirmekte fayda var. daha sonra iltihap yapma ihtimalleri olan dişler ve bunu ne zaman yapacağını bilemiyoruz. öylesi daha riskli ve büyük ihtimale daha çok uğraştıracak şekilde olacak. çok zor işlemler değildi. her iki operasyon da yarım saat sürdü. sadece çevrenizden duyduğunuz şeylerle erteleme yapmayın bence. başta da dediğim gibi sağlıkta her zaman 2+2=4 değildir.

    eksik ya da yanlış bilgi varsa itinayla düzeltilir :)

mesaj gönder