1. İstanbul, Bizans Döneminde Nasıl Görünüyordu?
    Bizans döneminde İstanbul’un, yani Konstantinopol’ün nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Fransız sanatçı Antoine Helbert’in bu soruya verdiği cevap “Evet”.

    Çocukluğundan beri Bizans İmparatorluğu’na ve başkenti Konstantinopol’e özel bir ilgi duyan Helbert, yıllar boyunca okuduğu metinler, incelediği çizimler ve İstanbul’a gerçekleştirdiği geziler sonunda şehrin nasıl görünebileceğini resmetmiş. Çizimler, 4. ve 13. yüzyıl arasında farklı dönemlerinden bir seçki sunuyor.

    Resimlerde görünen kimi yapılar bu güne kadar ulaşsa da bir çoğu ne yazık ki artık yok. İşte Helbert’in kaleminden Konstantinopol.

    http://d2b1i0owkpckot.cloudfront.net/news/lxoatihb.zcx.jpg

    Konstantinopol'un havadan görünümü
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/1_constantinople_vue_aerienne_2_copie_3.jpg

    Tarihi Yarımada
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/CONSTANTINOPLE_4.jpg

    Forum
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/FORUM_DE_CONSTANTIN_DETAIL.jpg

    Aya Sofya Kesiti
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/Ste_Sophie_coupe.jpg

    Bukoleon Sarayı
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/1_constantinople_vue_aerienne_002.jpg

    Bukoleon Sarayı'ndan detay kesiti
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/3_boukoleon.jpg

    Bukoleon Sarayı, İstanbul'da, tarihî yarımadanın Marmara Denizi kıyısında bugünkü Cankurtaran ile Kumkapı arasındaki Çatladıkapı mevkiinde, Küçük Ayasofya'nın hemen doğusunda bulunan ve bugüne yalnızca kalıntıları ulaşmış olan Bizans sahilsarayı. Hıristiyanlık öncesi dönemlerden geldiği sanılan ismine bakılırsa, tarihinin çok eskilere gittiği düşünülebilir (Bukoleon Limanı). Fakat saray hakkındaki ilk bilgi orta Bizans dönemine (9. yy'ın ortalarından 13. yy başına kadar) aittir. Buna göre Bukoleon Sarayı İmparator II. Theodosios (hükümdarlığı 408-450) tarafından yaptırılmıştır. Bilinen ve halen görülebilen bölümleri ise büyük olasılıkla Teofilos zamanında (829-842) eklenmiş.

    Senato
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/023546.jpg

    Myrelaion Kilisesi
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/eglise_du_Myrelaion.jpg

    Bodrum Camii veya eski adıyla Myrelaion Kilisesi), İstanbul'da Laleli yakınındaki Doğu Roma döneminden kalma dini yapıdır. 10. yüzyılda Myrelaion Manastırı'nın kilisesi.

    Konstantinopol'ün dikilitaşları
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/colonne_de_Constantin_copie_copie.jpg

    Milyon Taşı
    http://cdn1.bugunbugece.com/images/d.images/ck/MILLION_DOR_copie.jpg

    Bizans İmparatorluğu'nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır. İtalya'da Roma şehrinde bulunan bir diğer anıt olan Milliarium Aureum ile aynı işlevi görmektedir. Bizans'ın yeniden inşaası ve başkent kimliğini kazanması esnasında yapılan birçok görkemli anıt gibi İmparator I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda yerleştirildiği düşünülür. Milyon ilk yapıldığında dört yöne bakan bir kapı ve bu noktada kesişen yolların üzerine yükselen, dört sütun üzerine oturmuş bir kubbeden oluşmaktaydı. Tetrapylon mimari ismi ile anılan bu yapılar Roma kültürünün önemli öğelerinden biriydi. Milyon anıtının ve kubbesinin üzerinde birçok Bizans dönemine ait heykel ve kabartma bulunmaktaydı ve bu anıtın ihtişamını çok daha fazla arttırmaktaydı.= iişte gerçek bir güzellik, o şiirlerin imparatorlukların başkenti

mesaj gönder